Frunda: Romania nu e stat national. UDMR poate vota impotriva Constitutiei daca nu se elimina sintagma

0
676
steaguri-romania-identitate

steaguri-romania-identitateSenatorul UDMR Gyorgy Frunda sustine ca „Romania nu este stat national”, iar UDMR ar putea vota impotriva Constitutiei daca sintagma „stat national” nu este eliminata din legea fundamentala.

Gyorgy Frunda face apel la istorie, pentru a justifica necesitatea eliminarii sintagmei „stat national” din Constitutia Romaniei: „Imediat dupa primul Razboi Mondial, toate statele europene s-au declarat a fi nationale, unele chiar inainte de primul Razboi Mondial. Dupa al doilea Razboi Mondial, la mijlocul anilor ’50, Franta, care este inventatorul sintagmei de national, natiune, stat national a renuntat a se autodefini in Constitutia franceza ca stat national”.

In opinia senatorului UDMR, „aceasta definire se bate cap in cap cu alte prevederi din Constitutia Romaniei, care acorda drepturi minoritatilor nationale din Romania”.

„Cum pot sa definesc Romania ca stat national, daca numai la cinci articole mai jos recunosc ca in Romania exista minoritati nationale, carora le garantez dreptul la pastrarea, dezvoltarea si exprimarii identitatii nationale? Cum pot sa traiesc intr-un stat national, daca eu asigur minoritatilor nationale sa-si foloseasca limba in administratie publica, in invatamant si asa mai departe? Cum pot sa definesc statul roman ca stat national, daca statul roman, la ora actuala membru al UE, recunoaste puterea de decizie a Comisiei Europene de la Bruxelles sau a Curtii Europene de la Strasbourg, in domenii care pana acum caracterizau exclusiv statul national?”, explica Frunda intr-un interviu la RFI.

Gyorgy Frunda considera ca problema statului national este una ce tine de educatie.

„Problema este de educatie, de percepere. Din 1920 si pana astazi, toti romanii au fost crescuti, educati in spiritul statului national. Este o problema greu acceptabila din punct de vedere psihologic, dar acesta este adevarul, Romania nu este un stat national”, declara senatorul.

UDMR poate „sa voteze impotriva Constitutiei”, daca sintagma „stat national” nu este eliminata din legea fundamentala, spune Gyorgy Frunda.

„Sa voteze impotriva Constitutiei, ceea ce va dovedi o consecventa politica, o nerecunoastere a acestui caracter al statului. Dar va spun, daca veti studia Constitutiile europene, veti vedea ca sunt doua sau trei exceptii in toata Europa asta mare de state care se declara nationale, de exemplu slovacii, care s-au format acum ca stat national, ei au mai fost in perioada celui de-al doilea Razboi Mondial o scurta perioada si acum se definesc din nou ca stat national. Sau croatii, daca stiu eu bine… Dar marile natii, Italia, Franta si altii au renuntat la definirea statelor lor ca si state nationale si acest lucru este normal intr-o Europa in care multiculturalismul si multietnia sunt prezente in fiecare stat si in care demersurile, scopurile politice sunt intemeierea Statelor Unite ale Europei sau Statelor Federale ale Europei, nicidecum un ansamblu de state nationale care sa lupte intre ele”, explica Gyorgy Frunda.

UDMR a depus un amendament la modificarea Constitutiei, prin care propune eliminarea sintagmei „stat national”, un deziderat mai vechi al Uniunii Democrate a Maghiarilor din Romania.

Cei mai multi lideri ai PDL, UNPR, PSD si PNL se pronunta impotriva initiativei UDMR. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here