Frăția Bacilor Ardeleni

0
923

Cinci fermieri din județul Cluj se reunesc în Frăția Bacilor Ardeleni. Laptele colectat va fi procesat într-o fabrică din Mociu și se va transforma în brânzeturi artizanale

 

Cinci fermieri din județul cluj au pus bazele Frăției Bacilor Ardeleni, o asociație creată cu creată cu fonduri europene care are la bază conceptul de lanț scurt. Parteneriatul presupune colectarea laptelui de la membrii asociației și transformarea acestuia în brânzeturi artizanale ce vor fi vândute printr-o rețea de magazine din oraș.

82.000 de mii de euro fonduri europene

Ideea înființării Frăției Bacilor Ardeleni aparține lui Ștefan Moldovan, unul dintre fondatorii Carmangeriilor Moldovan, care și-a dorit să fructifice potențialul local și să ofere micilor producători șansa de a valorifica mai eficient laptele. Asociația de tip lanț scurt reunește în prezent cinci fermieri din județul Cluj (Ștefan și Cosmin Moldovan, Martin Bologh, Colceru Dragoș Iuliu, Ion- Dorin Rus și Viorel Delean).

“Suntem un grup de crescători de animale, de producători de lapte, care ne-am unit forțele și ne dorim să creăm brânzeturi calitative în Transilvania. Ne unește dorința de a păstra tradițiile românești, ardelenești, de creștere a animalelor și de producere a brânzeturilor artizanale. Formăm împreună o familie de fermieri, ghidați de aceleași principii, valori și respect pentru muncă, animale și natură.”, a declarat Ștefan Moldovan, inițiatorul proiectului.

Asocierea producătorilor de lactate, o necesitate

Asocierea producătorilor de lapte este vitală, mai ales că, în ultimii ani, creșterea vacilor de lapte se dovedește o afacere greu de susținut pentru producătorii mici. În ultimii ani, fermierii s-au plâns de prețul redus pe care aceștia îl primesc pe litrul de lapte de la marile firme colectoare. În cele mai multe cazuri prețul plătit de procesator unui fermier trece cu greu de un leu, în timp ce în magazine acesta se vinde la un preț chiar și de cinci ori mai mare.

1.500 de litri de lapte sunt procesați zilnic

Laptele este colectat de la fermierii locali, parteneri în cadrul Frăției Bacilor Ardeleni, iar mai apoi este procesat în fabrica de la Mociu care aparține Atelierului de Lapte. Aici sunt produse o gamă largă de brânzeturi din lapte proaspăt de vacă și de oaie precum (telemea de vacă, de oaie și mixtă, brânză de burduf, cașcaval, cremă de brânză și rulade de brânză și șuncă) după rețete tradiționale care vor purta eticheta Atelierul de Lapte, Frăția Bacilor Ardeleni garantând calitatea laptelui colectat.

În ultima lună, au fost procesați 1.500 de litri de lapte zilnic, iar în curând capacitatea de procesare va ajunge la 2.500 de litri de lapte pe zi. Produsele făcute la Mociu vor fi comercializate, pentru început, în magazinele Cosm-Fan și Moldovan.

Avantajele unei asociații de tip lanț scurt

Asociația de tip lanț scurt Frăția Bacilor Ardeleni oferă membrilor o mulțime de beneficii: fermierii au la dispoziție o fabrică ultramodernă în care laptele poate fi procesat la cele mai înalte standarde, vânzarea produselor se face direct către consumatorul final fără intermediari, membrii au oportunitatea de a crea noi produse, de a îmbunătăți calitatea acestora, de a atrage noi tipuri de consumatori, de a depăși vânzările din zonele rurale și de a pătrunde pe piețele urbane din Cluj. Pentru a asigura lapte de cea mai înaltă calitate, fermierii din Frăția Bacilor Ardeleni cresc animalele în natură, libere, în sisteme semideschise. Hrana acestora este naturală și echilibrată pentru a se asigura că laptele și brânzeturile au un gust autentic și natural.

Despre industria de lactate din România       

În România, piața brânzeturilor este în continua dezvoltare, iar potrivit statisticilor, brânzeturile reprezintă jumătate din valoarea totală a pieței lactatelor. Consumul de brânzeturi în România depășește 100.000 de tone anual, conform ultimelor date. Studiile arată că jumătate dintre români consumă brânzeturi de 1-3 ori pe săptămână, iar 4 din 10 includ acest aliment în meniul zilnic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here