Forumul Economic Mondial: Romania si Grecia, codasele Europei la competitivitate economica

0
688
clasament

clasamentRomania a coborat in acest an cu o pozitie, pana pe locul 78 din 144 de tari, intr-un top privind competitivitatea economica realizat de Forumul Economic Mondial (World Economic Forum), si ocupa penultimul loc in UE, devansand numai Grecia.

Competitivitatea economiei romanesti este surclasata atat de tarile vecine Ungaria, Bulgaria si Ucraina, cat si de Vietnam, Georgia, Maroc, Columbia, Rusia, Iran, Ruanda, Peru, India, Kazahstan, Azerbaijan si Turcia.

Romania este urmata in top de Botswana, pe locul 79, iar state precum Muntenegru, Sri Lanka, Filipine sau Panama devanseaza economia romaneasca dupa criteriile competitivitatii.

Dintre statele UE, singurul situat sub Romania in top este Grecia, o economie care a pierdut circa 20% din PIB dupa cinci ani de recesiune, devastata de criza datoriilor de stat.

in zona Europei Centrale si de Est, cel mai bine plasata este Austria (16), urmata de Cehia (39), Polonia (41), Lituania (45), Letonia (55), Slovenia (56), Ungaria (60), Bulgaria (62), Rusia (67) si Slovacia (71).

Economia romaneasca sta cel mai bine la capitolul eficienta, pe locul 64 in lume, si cel mai prost in ceea ce priveste inovatia – pozitia 106, potrivit Indicelui Global al Competitivitatii editia 2012-2013, publicat miercuri de WEF.

Criteriile privind eficienta se refera la accesul la educatie si calificare, eficienta pietei de consum si a pietei muncii, gradul de dezvoltare a pietei financiare, gradul de tehnologizare a economiei, dar si marimea pietei interne.

Capitolul inovatie se refera atat la aspectul implicit al inovatiilor aduse de economia locala, cat si la „gradul de sofisticare” a mediului de afaceri.

in privinta cerintelor de baza ale unei economii de piata, precum gradul de dezvoltare institutionala, infrastructura, mediul macroeconomic si accesul la servicii de sanatate si educatie primara, Romania se plaseaza pe locul 90 in lume, potrivit raportului.

Cea mai competitiva economie din lume este Elvetia, urmata de Singapore, Finlanda, Suedia, Olanda, Germania, Statele Unite, Marea Britanie, Hong Kong si Japonia, potrivit raportului WEF.

Franta se gaseste pe locul 21, Canada pe 14, urmata de Norvegia si Austria, China pe 29, Spania pe 36, iar Italia pe 42. (MEDIAFAX)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here