Forumul de investitii „Implicarea Chinei in dezvoltarea regiunii Dunarii”

0
922
CCIB

CCIB„Evenimentul face parte din strategia noastra de relatii externe si reprezinta o premiera pentru regiune. Pe langa oportunitatea unui dialog constructiv intre initiatori si potentiali finantatori, forumul ofera participantilor si posibilitatea de a-si forma o imagine completa asupra mediului investitional si de afaceri din intreaga zona. De asemenea, prin invitarea unor consultanti de top, inclusiv de la Bruxelles, si a unor specialisti de marca in domenii cu potential, am dorit sa venim in sprijinul initiatorilor de proiecte cu informatii de calitate, care sa-i ajute in acordarea proiectelor la cerintele reale ale economiei regionale”, a declarat prof. univ. dr. ing. Sorin Dimitriu, presedintele Camerei de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti (CCIB), in deschiderea Forumului de investitii „Implicarea Chinei in dezvoltarea Regiunii Dunarii”.

 

Evenimentul a fost organizat de Camera bucuresteana, sub patronajul Ministerului Afacerilor Externe, si in parteneriat cu Asociatia Camerelor de Comert Dunarene (DCCA) si Consiliul Chinez pentru Promovarea Comertului International (CCPIT). La Forum au participat reprezentanti ai camerelor de comert, autoritatilor publice si mediului privat din Austria, Bulgaria, Croatia, Ungaria, Serbia si Romania, care si-au prezentat proiectele de investitii in fata potentialilor parteneri chinezi.

Forumul a fost bine primit atat in zona guvernamentala, cat si in zona diplomatica. Astfel, la eveniment au participat: Luminita Odobescu, secretar de stat in cadrul MAE, Rodin Traicu, secretar de stat in cadrul Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri (MECMA), Lucian Fatu, coordonator national pentru Strategia Dunarii, E.S. Huo Yuzhen, ambasadorul R. P. Chineze in Romania, E.S. Kalliopi Avraam, ambasadorul Ciprului in tara noastra, E.S. Michael Schwarzinger, ambasadorul Austriei in Romania, reprezentanti ai birourilor comerciale ale Austriei, Bulgariei si Ungariei. Delegatia chineza a fost condusa de Liu Yang, vicepresedinte al CCPIT, si de Guo Song, consultant superior in cadrul Biroului de Promovare a Investitiilor Beijing si a cuprins companii interesate de investititii in diverse domenii de activitate, inclusiv in energie si in infrastructura.

In opinia Luminitei Odobescu, secretar de stat in cadrul MAE, acest eveniment evidentiaza evolutia dinamica a relatiei dintre Romania si China si interesul reciproc pentru explorarea si diversificarea oportunitatilor in domeniul cooperarii economice bilaterale, iar Dunarea, prin cadrul oferit de strategia europeana, reprezinta o astfel de oportunitate. Importanta regiunii Dunarii a fost reliefata si de E.S. Kalliopi Avraam, ambasadorul Ciprului in Romania, care a subliniat ca autoritatile din tara sa – care asigura in prezent presedintia UE – vor face tot posibilul ca in bugetul aferent perioadei 2014-2020 sa fie prevazute fonduri dedicate proiectelor dunarene. Rodin Traicu, secretar de stat in cadrul Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri a invitat investitorii chinezi sa aiba in vedere sectorul energetic din tara noastra, care ofera oportunitati reale, precum si proiectele vizand dezvoltarea infrastructurii de transport pe Dunare.

Forumul de investitii din capitala Romaniei a avut loc in contextul in care relatiile chino-europene sunt in plina transformare. Din pozitia celei de a doua economii ca marime din lume si cel mai mare exportator mondial, China devine exportator de investitii. incepand cu anul 2008, Europa este piata cu cea mai rapida crestere a investitiilor chineze. De exemplu, in 2010, valoarea investitiilor chineze pe batranul continent s-a dublat fata de anul precedent, 80% concentrandu-se in Uniunea Europeana. Prin Strategia Dunarii se creeaza noi posibilitati de cooperare intre statele din zona, iar abordarea comunitara deschide si calea parteneriatelor strategice si a confinantarilor cu investitii private. in conditiile economice actuale, China poate reprezenta un partener viabil, o carte castigatoare pentru regiune, un investitor interesat si cu resurse disponibile. De altfel, potrivit E.S. Huo Yuzhen, ambasadorul R. P. Chineze in Romania, guvernul chinez intentioneaza sa investeasca in perioada urmatoare suma de 10 mld. USD in tarile central si est-europene.

Cu ocazia evenimentului de la Bucuresti a avut loc semnarea unui acord de cooperare intre CCIB, reprezentata de Sorin Dimitriu, si Biroul de Promovare a Investitiilor Beijing, reprezentat de Guo Song.

Camera bucuresteana a acordat in ultimii ani o atentie deosebita relatiei cu China, organizand numeroase misiuni economice si forumuri de afaceri cu parteneri chinezi si dezvoltand excelente relatii de colaborare pe piata chineza. Mai mult, in trimestrul III al acestui an CCIB va deschide o reprezentanta la Beijing care vizeaza – pe langa sprijinirea firmelor romanesti care doresc sa lucreze pe relatia China – operationalizarea unor proiecte de cooperare si atragerea de investitii straine, de care Romania are absoluta nevoie in aceasta etapa. Exista potential de colaborare in domeniul industrial (echipament energetic, echipament pentru industria alimentara si agricultura), energie verde, cercetare, educatie.

Prin intermediul reprezentantei CCIB, companiile romanesti vor beneficia de: promovarea ofertei lor pe piata locala, alocarea unui specialist care se va ocupa de identificarea si concretizarea oportunitatilor de afaceri si a proiectelor de cooperare pe piata chineza, studii de piata personalizate, asistenta la incheierea de contracte cu cei mai potriviti parteneri.

Parteneri media: Radio Romania Actualitati, Bucuresti FM, Bursa, Curierul National, Puterea, Agerpres, Business Press, Finante si Afaceri, Business Point, Business Adviser, Afacerea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here