Fondul Proprietatea s-a listat la bursa de la Londra

0
898

Fondul Proprietatea (FP) se listeaza, miercuri, la bursa de la Londra, pe sectiunea Specialist Fund Market urmand sa fie tranzactionate certificatele de depozit globale avand drept suport actiuni emise de Fond, anunta Mediafax.

Certificatele au fost admise la tranzactionare cu simbolul „FP” si sunt disponibile la un pret stabilit in dolari.

„Fondul are potentialul sa devina unul dintre cele mai vizibile si atractive fonduri inchise listate la Londra, datorita marimii sale, a portofoliului si a discount-ului fata de VAN. Mai mult, suntem convinsi ca listarea secundara a Fondului pe LSE va creste vizibilitatea pietei de capital din Romania pe scena internationala, va facilita accesul unei baze mai variate de investitori straini in tara si va actiona ca un catalizator pentru descoperirea numeroaselor oportunitati de investitii din Romania. Am observat un interes imens pentru companiile romanesti in cadrul numeroaselor roadshow-uri organizate pentru a creste nivelul de vizibilitate a Fondului in strainatate si suntem siguri ca listarea Fondului pe LSE va spori apetitul investitorilor pentru actiunile romanesti”, a declarat Mark Mobius, presedintele executiv al Templeton Emerging Markets Group, administratorul FP.

La randul sau, Greg Konieczny, CEO si Manager de Fond al Fondului Proprietatea, a declarat ca evaluarile companiilor din Romania sunt scazute comparativ cu cele din state vecine, astfel ca este un moment oportun pentru investitori sa acceseze Romania.

„Corelatiile scazute dintre pietele dezvoltate si Romania, o Piata de Frontiera, indica beneficii de diversificare atat pentru investitorii pe termen scurt, cat si pentru cei pe termen lung. Obiectivul nostru ca Manager de Fond continua sa fie maximizarea randamentelor pentru actionarii Fondului, cresterea VUAN-ului pe actiune si scaderea discountului la care se tranzactioneaza in prezent actiunile Fondului. Pe langa programe periodice de rascumparari de actiuni, distribuiri de numerar si un program de relatii cu investitorii proactiv, vedem listarea de astazi ca pe o parte integranta a mecanismului nostru de reducere a discountului”, a spus Konieczny.

Primul pret pentru un GDR a fost de 11,45 dolari, respectiv 46,27 lei pe certificat. in conditiile in care un GDR insumeaza 50 de actiuni FP, pretul pe actiune a fost de 0,9255 lei.

La BVB, titlurile FP se tranzactionau miercuri dimineata la un pret de 0,915 lei pe unitate.

Pe bursa din Londra preturile pentru GDR-urile FP variau miercuri de dimineata intre un minim de 11,42 dolari si un maxim pe 11,50 dolari, volumul fiind de 807.748 unitati.

Specialist Fund Market este piata reglementata a bursei de la Londra pentru fonduri de investitii specializate. Specialist Fund Market este destinata investitorilor institutionali, profesionisti si bine informati.

Fondul Proprietatea a optat pentru o listare prin intermediul certificatelor de depozit dupa ce Autoritatea de Supraveghere Financiara nu a aprobat la timp regulamentul privind titlurile de interes, instrument financiar pe care Fondul l-a preferat initial GDR-urilor pentru intrarea pe piata britanica.

Fondul american Elliott este cel mai mare actionar al FP, detinand prin firma de brokeraj Manchester Securities, potrivit celor mai recente raportari, 15,86% din actiunile Fondul Proprietatea. O alta companie a grupului Elliott, Beresford Energy Corp, are o participatie de 1,8%.

Fondul Proprietatea este o societate de investitii de tip inchis, infiintata in 2005 pentru despagubirea persoanelor ale caror proprietati au fost confiscate abuziv de statul comunist si sunt imposibil de retrocedat in natura. Fondul Proprietatea a fost listat la Bursa de Valori Bucuresti in ianuarie 2011.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here