FMI decide vineri daca acorda Romaniei inca o transa de 900 de milioane de euro

0
695
fmi-franks

fmi-franksRomania afla vineri daca primeste banii de la FMI! Boardul Fondului Monetar va decide daca acorda statului roman cea de-a sasea transa in valoare de 900 de milioane de euro.
Banii nu vor fi folositi pentru plata salariilor si pensiilor ci vor ajunge

 in conturile BNR asa cum a fost intelegerea atunci cand s-a batut palma pentru acest imprumut. Pentru a primi aceasta transa statul a trebuit sa indeplineasca doua conditii: sa plateasca datoriile spitalelor in valoare de 1,9 miliarde de lei si sa adopte legea pensiilor.

Pana acum Romania a incasat de la FMI 10 miliarde de euro si desi acest acord se apropie de final, principalele obiective ale acestor transe nu au fost indeplinite. in Romania creditarea nu a fost relansata, imprumuturile sunt in continuare foarte scumpe, de exemplu pentru creditele de nevoi personale dobanzile depasesc 20%, nici moneda nationala nu s-a intarit, euro fiind in continuare peste preagul de 4 lei.

Uniunea Europeana a acordat joi Romaniei cea de-a treia transa, in valoare de 1,15 mld. euro, din imprumutul agreat in anul 2009 pentru sprijinirea balantei de plati, dupa ce Comisia Europeana a evaluat pozitiv punerea in aplicare, de catre autoritati, a programului de politici economice convenit. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here