FMI cere Guvernului reducerea concediului maternal la un an, cu 600-1.000 lei

0
674
bani_taiati

bani_taiatiFondul Monetar International (FMI) a solicitat Guvernului ca durata concediului maternal sa fie redusa la un an, iar indemnizatia lunara sa fie cuprinsa intre 600 si 1.000 lei, au declarat surse politice, la finalul reuniunii de joi a liderilor Coalitiei.”Exista o practica a FMI de a adresa ministerelor si alte solicitari decat cele incluse in scrisoarea de intentie,

iar una dintre aceste cereri este reducerea duratei concediului maternal”, sustin sursele citate.

Scrisoarea suplimentara de intentie convenita de Guvern cu FMI la finalul misiunii din octombrie-noiembrie, aflata in posesia MEDIAFAX, prevede angajamentul Guvernului de a „rationaliza” indemnizatia de crestere a copilului in raport cu media Uniunii Europene, fara sa includa si cifre concrete.

„Vom rationaliza actuala politica a indemnizatiilor de crestere a copilului, pentru a o alinia mai mult mediei UE”, se arata in scrisoare.

Coalitia se va reuni din nou, duminica, pentru discutii tehnice privind sistemul concediului maternal, urmand ca o decizie finala sa fie luata luni, a declarat liderul deputatilor minoritatilor nationale, Varujan Pambuccian.

El a aratat ca, in discutia de joi a liderilor coalitiei, reprezentantii minoritatilor au propus ca durata concediului maternal sa fie de trei ani, dar cu o indemnizatie lunara redusa la 600 lei.

Aceasta varianta se adauga celor trei propuneri ale ministrului Muncii, precum si variantei avansate de UDMR.

Liderii coalitiei s-au reunit la Palatul Victoria pentru o discutie in care vor fi analizate si variantele privind concediul maternal, dupa ce ministrul Muncii a propus ca durata acestui concediu sa fie redusa de la doi ani la un an.

BPN al PDL a decis, luni, sa sustina propunerea ministrului Muncii, Ioan Botis, ca mamele aflate in concediu de crestere a copilului sa primeasca timp de un an 85% din salariu, apoi acestea sa fie incurajate sa se intoarca la serviciu, primind 500 de lei lunar, timp de inca 12 luni.

Vicepresedintele executiv al UDMR Laszlo Borbely a declarat insa, marti, agentiei MEDIAFAX, ca Uniunea nu este de acord cu reducerea la jumatate a duratei concediului maternal si va solicita, joi, in coalitie, intr-o reuniune programata inaintea sedintei de guvern, identificarea unor variante alternative.

El a aratat ca o varianta este ca durata concediului maternal sa ramana la doi ani, dar cu o eventuala reducere a limitei maxime a indemnizatiei de la nivelul actual de 3.400 lei, si ca intoarcerea mai devreme la locul de munca sa reprezinte o optiune a mamei, nu o obligatie.(Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here