Fitch confirma ratingul Romaniei la "BBB-"

0
1152

Agentia de evaluare financiara Fitch a confirmat ratingul Romaniei pentru credite in moneda straina pe termen lung la „BBB-„, cu perspectiva stabila, decizia reflectand deficitul bugetar mai mic si cresterea economica peste asteptari de anul trecut, informeaza Mediafax.

Ratingul pentru credite in moneda locala pe termen lung a fost reafirmat la „BBB”, de asemenea cu perspectiva stabila, se arata intr-un comunicat transmis vineri de Fitch.

Plafonul de tara al calificativelor Romaniei a fost confirmat la „BBB+”, iar ratingul de credit pe termen scurt a fost mentinut la „F3”.

Ratingul ar fi influentat pozitiv de accelerarea cresterii economice si imbunatatirea increderii ca Romania reduce diferenta de venit fata de celelalte state UE, evolutii care ar putea fi sustinute, spre exemplu, de reforme structurale in zona companiilor de stat, a sistemului de sanatate publica si a administratiei publice, se spune in comunicat.

Totodata, o reducere mai accelerata a gradului de indatorare externa ar influenta pozitiv ratingul Romaniei, noteaza agentia.

Pe de alta parte, ratingul ar fi influentat negativ de „o relaxare fiscala semnificativa care ar pune in pericol stabilitatea finantelor publice”.

De asemenea, „incetinirea sustinuta a implementarii reformelor structurale cheie, cauzata spre exemplu de instabilitatea politica”, ar afecta calificativul de credit al Romaniei.

in plus, ratingul Romaniei este vulnerabil la aparitia unor socuri macroeconomice sau geopolitice externe.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here