Vodafone și Orange anunță extinderea cu succes a proiectului pilot al rețelei comune Open RAN 4G în anumite zone rurale din România, incluzând tehnologia complet virtualizată 2G

0
1098

 

București, 22 mai 2024 – În urma anunțului făcut în octombrie 2023 privind primele apeluri 4G realizate pe o rețea comună Open RAN în România, Vodafone și Orange anunță că au extins cu succes proiectul lor pilot în anumite zone rurale din România, inclusiv tehnologia RAN virtualizată 2G (vRAN) complet integrată, o inovație ce reprezintă o premieră internațională pentru o rețea operațională comună (RAN partajat).

Această realizare reprezintă un pas important spre migrarea în cloud a rețelelor de acces radio, care va permite operatorilor să-și analizeze mutarea întregii rețele tradiționale către rețele RAN 2G/4G/5G complet virtualizate, în conformitate cu cerințele europene, în special în zonele unde închiderea rețelelor 3G a fost realizată sau este iminentă. Virtualizarea rețelelor 2G reprezintă un progres major și o oportunitate pentru operatori, eliminând obligativitatea de a menține rețelele 2G tradiționale dezvoltate pe hardware specializat, precum și operarea unor rețele virtualizate 4G/5G ca o rețea suprapusă.

Vodafone și Orange au putut finaliza această etapă importantă prin intermediul parteneriatelor cu furnizori de top Open RAN. Samsung a furnizat software-ul său specializat vRAN, care suportă multi-RAT – 2G, 4G și 5G și echipamente radio compatibile cu O-RAN. Wind River a furnizat stratul de abstractizare prin Studio Cloud Platform, suprapus pe echipamentele hardware necesare pentru implementarea și scalarea software-ului RAN, în timp ce Dell Technologies a furnizat serverele Dell PowerEdge echipate cu procesoare Intel și plăci de accelerare.

În ultimele șase luni, ambii operatori au reușit să acumuleze experiență operațională locală în gestionarea unei rețele active Open RAN ce este utilizată în condiții reale de funcționare, fapt ce a contribuit la creșterea încrederii în maturitatea rețelelor virtualizate. Această perioadă de observație a permis realizarea unei comparații cuprinzătoare între Open RAN și rețelele RAN tradiționale și a demonstrat o performanță similară între cele două opțiuni.

Utilizarea Open RAN într-un mediu real le-a permis ambilor operatori să beneficieze de avantajele oferite de această soluție, precum un grad ridicat de automatizare și un timp redus de implementare. Tehnologia Open RAN decuplează funcționalitățile software de cele hardware, facilitând modernizarea de la distanță a stațiilor de bază mobile cu noi caracteristici și servicii, mai rapid și mai eficient din punctul de vedere al costurilor. De asemenea, în cazul partajării RAN, operatorii beneficiază de mai multă libertate și autonomie în gestionarea propriului software RAN virtualizat pe o infrastructură cloud comună, în timp ce costurile de operare a rețelei sunt împărțite. Această abordare reduce nevoia de vizite la site, datorită unui nivel mai mare de automatizare a rețelei, și permite operatorilor să se diferențieze, menținând în același timp economiile de cost și energie asociate cu partajarea RAN.

Nicolae Vîlceanu, Network Director la Vodafone România, a declarat: „Cu focus pe experiența clienților, vom folosi oportunitatea Open RAN pentru a trece la rețelele native în cloud. Open RAN susține inovarea într-un ritm mai crescut și dezvoltarea de noi funcții și servicii pentru că permite mai multor furnizori să dezvolte spațiul RAN. Acest lucru oferă operatorilor de telecomunicații un avantaj competitiv și să propună clienților soluții avansate. Suntem bucuroși să ne alăturăm forțelor partenerilor Open RAN pentru a continua dezvoltarea pentru o societate digitală sigură pentru viitor.”

Marius Maican, Technology Director în Orange România, a declarat: “Această primă dezvoltare a unei rețele operaționale Open RAN în România reprezintă un pas important pentru Orange în tranziția sa către rețele mai agile și mai automate, native în cloud. Orange va valorifica acest pilot de succes pentru a dezvolta în viitorul apropiat un centru de expertiză în România, care să susțină implementările la scară a Open RAN pe întreaga rețea Orange din Europa în următorii ani.”

Ambii operatori își consolidează angajamentul față de implementarea viitoare a Open RAN prin acest anunț, inaugurând o nouă eră pentru operarea rețelelor lor într-un mediu de livrare flexibil și competitiv.

 

Despre Vodafone

Vodafone este o companie lider de telecomunicații din Europa și Africa. Furnizăm servicii mobile și fixe către peste 330 de milioane de clienți din 15 țări (excepție Italia și Spania, deținute sub umbrela Vodafone Group cu operațiuni întrerupte), colaborăm cu rețele mobile în alte 43 de țări și avem una dintre cele mai mari platforme IoT din lume. În Africa, platforma noastră fintech furnizează servicii către aproximativ 79 de milioane de clienți din 7 țări – gestionând mai multe tranzacții decât orice alt furnizor.

Misiunea noastră este să conectăm pentru un viitor mai bun, folosind tehnologia pentru a îmbunătăți viețile, afacerile și pentru a facilita societăți digitale incluzive și sustenabile. Ne-am angajat să reducem impactul nostru asupra mediului astfel încât să atingem net zero emisii până în 2040.

Pentru mai multe informații, vizitați www.vodafone.com, urmăriți-ne pe Twitter la @VodafoneGroup sau conectați-vă cu noi pe LinkedIn la www.linkedin.com/company/vodafone.

 

Despre Orange

Orange România face parte din Grupul Orange, unul dintre cei mai mari operatori de telecomunicații la nivel mondial, care conectează sute de milioane de clienți din întreaga lume. Cu peste 11 milioane de clienți locali și o cifră de afaceri anuală ce depășește 1,5 miliarde de euro, Orange conectează 1 din 2 români și oferă o gamă largă de soluții de comunicare pentru clienții rezidențiali și companii: servicii de voce, internet fix și mobil, TV, smart home, dar și soluții complexe IT&C prin Orange Business. Orange România este operatorul numărul 1 în ceea ce privește performanța rețelei. Compania deține și nouă certificări consecutive Top Employer, ce confirmă faptul că Orange, pe lângă produsele și serviciile remarcabile pe care le oferă clienților, acordă o atenție deosebită angajaților și mediului de lucru.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here