Fetele de aur ale Romaniei tot mai sus, stralucesc deasupra lumii intregi

0
808
cupa-campionat-castigatori-medalii

cupa-campionat-castigatori-medaliiImaginea cu Larisa Iordache, inaltandu-se pe varfurile picioarelor de dupa pupitrul prezidential din salonul oficial al aeroportului pentru a putea fi vazuta de camerele tv, poate sintetiza foarte bine imaginea gimnasticii romanesti dupa CE – ne-am ridicat de jos, dar trebuie sa stralucim la Londra.

Sute de metri de cabluri, nu mai putin de 23 de camere de luat vederi si o suta de ziaristi faceau luni dupa amiaza ca Salonul Oficial din Aeroportul Henri Coanda sa para mai mic decat de obicei. Reporterii obisnuiti cu inundatii si revolte isi fac temele, cum le cheama pe fete, ce perfomante au obtinut. Intra pe rand in direct cu o mare de buchete de flori in spate.

Vine si presedintele ANST, Doina Melinte. Parca de cand s-a schimbat guvernul e din ce in ce mai prezenta la actiuni, dimineata fusese la o conferinta despre Turul Ciclist al Romaniei. Cu bratele pline de flori, e obligata de vamesi sa le treaca prin filtrul de securitate.

Avionul aterizeaza cu o oarecare intarziere. E normal, e cursa de linie. La intrare, fetele sunt aplaudate, apoi se impart flori. Din toate partile tinerele gimnaste primesc cate un buchet. Doamne, ce mici sunt! La televizor par mai mari! Junioarele, cel putin, sunt de-a dreptul niste copii. Una dintre ele are si ochelari de vedere. Sunt simpatice asa cum vor sa fie serioase si atente la orice detaliu.

Obisnuit cu aurul, antrenorul Octavian Bellu, e rezervat si isi bazeaza discursul pe drumul pe care echipa il mai are de facut pentru a izbandi la Londra.

„Ne bucuram toti ca gimnastica romaneasca si-a dovedit inca o data potentialul. Ar trebui sa ramanem insa cu picioarele pe pamant, am discutat si cu fetele dupa concurs, e o batalie castigata de gimnastica romaneasca, dar nu am castigat si razboiul. Ele sunt constiente de acest lucru, dar sunt convins ca dupa acest rezultat vor intra cu mai mult aplomb in sala, si ma refer la cele mai tinere, si cu mai multa incredere ca mai sunt capabile sa faca fata pentru inalta performanta, si ma refer la cele mai mature. Romania e obsnuita sa ia patru medalii de aur la europene, am mai luat, suntem capabili si fetele sunt convinse ca pot. Este cel mai mare castig dupa acest Campionat European”.

Veterana lotului, Catalina Ponor, in varsta de 25 de ani, si revenita la lotul national dupa patru ani de absenta in care a cochetat si cu antrenoratul, e lucida si perfect constienta ca greul abia acum incepe.

„A fost frumos si mi-am reaminitit de inseamna sa fii pe primul loc, sa castigi. Nu sunt un fenomen, ar putea fi susovitina care la 37 de ani concureaza inca si are rezultate. Eu sunt o fosta gimnasta revenita in activitate, care a reusit sa arate tuturor ca se poate face sport si dupa patru ani de pauza. Normal ca mi-a fost greu dar ma bucur ca am ajuns aici. Ne dorim ca si de la Jocurile Olimpice sa ne intoarcem medaliate, dar ar trebui sa nu ne imbatam cu apa rece”, a spus Ponor.

Ambitia e un punct forte pentru Catalina Ponor si vrea sa isi demonstreze calitatile si la Jocurile Olimpice:

„Initial m-am gandit la Jocurile Olimpice, nici prin gand nu mi-a trecut ca voi putea concura la mondiale si europene. si ca pot obtine aceste medalii. A fost multa munca la inceput, am reusit sa reintru in echipa. Pentru mine e foarte important avand in vedere pauza pe care am auvut-o, dar eu nu voi fi niciodata multumita de mine. M-am bucurat pentru aceste medalii dar astept mai multe pentru ca pot. E dificil sa spun daca e mai greu ca sportiv sau ca antrenor. Poate mai usor ca sportiv e ca stii ce ai de facut iar ca antrenor nu poti sti ce face sportiva. Nu avem timp, trebuie sa ne pregatim dur pentru Jocurile Olimpice.”

De ce a vrut sa revina ca sportiva desi avea asigurata o renta viagera de pe urma celor medalii de aur de la JO de la Atena? Rasunde cu diplomatie:

„Daca e un subiect politic nu vreau sa ma bag. Am revenit pentru ca imi place gimnsatica, e ca un drog pentru mine, la care nu pot renunta”.

Ulterior mai are o interventie, dorind sa multumeasca sponsorilor. intr-o lumea a banului, gimnastica nu poate trai cu aer, incearca sa se adaptaze.

Sandra Izbasa pare insa cea mai matura din lot, desi anul asta implineste 22 de ani. Are raspunsuri scurte, concise si uneori taioase:

„Cine stie sa isi stapaneasca emotiile reuseste sa si castige. Toata lumea vrea sa viseze frumos dar o Olimpiada nu se compara cu un campionat european. Speram ca va fi bine. Ne dorim sa fim cat mai sus, batalie va fi intre toate echipele, nu doar intre doua. Nu simtim o presiune in plus, cred ca sunt patru echipe asupra carora sunt atintiti ochii”. Nu ar schimba nicio medalie de la europene cu una la Jocurile Olimpice de la Londra, pe toate spune ca le asteapta cu drag.

Antrenorul Octavian Bellu intervine:

„Larisa Iordache o sa stea putin in lateral pentru ca nu se vede de microfoane”, anunta antrenorul Bellu. Apoi ii spune sa vorbeasca mai tare. Cum a reusit sa castige? Raspunsul vine natural, de parca ea nu ar avea niciun merit: „Cu ajutorul antrenorilor si al colegelor”. Are trei medalii la gat, doua de aur, pe echipe si sol, si una de argint cucerita la barna. La lot, toata lumea o striga „Piciul”, pentru ca asa ii spune mama acasa. E tanara si firava. Are emotii, isi freaca mainile continuu si incearca sa zambeasca. Cand antrerorul ii spune „mai sus”, se ridica pe varfuri si devine mai inalta cu cativa centimetri.

„imi doream trei medalii de aur, insa la barna nu s-a putut, emotiile si-au spus cuvantul. Sper ca la Olimpiada sa fie mai multe. imi doresc din tot sufletul ca la Londra romancele sa se bata pentru primele locuri. M-am uitat la medalie atent, sa realizez ca am castigat-o apoi am pus-o deoparte. Daca era un vis nu voiam sa ma trezesc”, spune tanara gimnasta.

Antrenoarea Mariana Bitang face un apel menit sa stavilesca intr-un fel iuresul format in jurul unor mari performante, obisnuite pentru protagonisti, mici in comparatie cu ceea ce urmareste, podiumul la Jocurile Olimpice de la Londra:

„As vrea sa fac un apel, pentru a ne intelege. Obiectivul nostru este participarea onorabila la Jocurile Olimpice de la Londra. Sunt foarte multe invitatii si apeluri din partea diverselor televiziuni, va fi imposibil sa fim prezenti peste tot. Vrem sa ne linistim pentru ca fetele mai au concursuri in continuare, iar patru vor merge la sesiunea de Bacalaureat. Va rugam din suflet, prioritatea noastra este sa ramanem cu picioarele pe pamant. A fost un rezultat, ne tinem in continuare de pregatirea pentru Londra”.

Romania a incheiat participarea la CE de la Bruxelles, cu 6 medalii la senioare, dintre care patru de aur, din cinci posibile. Rezultatele au fost urmatoarele: aur pe echipe, aur la sarituri (Sandra Izbasa), aur la barna (Catalina Ponor), argint la barna (Larisa Iordache), aur la sol (Larisa Iordache), argint la sol (Catalina Ponor).

(Material realizat de Adrian Tone, [email protected])

Sursa foto: Arhivafoto.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here