Fermierii sunt nemultumiti de subventii si ameninta cu proteste

0
664
seceta

secetaReprezentantii Ligii Producatorilor Agricoli din Romania si ai crescatorilor de bovine si ovine ameninta ca vor iesi in strada saptamana viitoare, dupa ce la intalnirea de vineri cu ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, nu au obtinut subventiile dorite pentru 2013.

Presedintele Ligii, Laurentiu Baciu, a declarat ca asociatia vrea subventii de 220 de euro la hectar.

Autoritatile propun ca subventiile sa fie de 170 de euro la hectar.

„Saptamana viitoare vor intra in Guvern doua hotarari, una care reglementeaza sprijinul pe suprafata care va fi acordat fermierilor pentru campania 2012-2013, iar cealalta va reglementa sprijinul potrivit unui ajutor de stat pe cap de animal la ovine si bovine”, a declarat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, dupa intalnirea cu fermierii.

El a spus ca in urma obtinerii sumei suplimentare de 100 de milioane de euro la rectificarea bugetara, sprijinul acordat fermierilor pentru anul viitor atinge valoarea maxima admisa de catre Comunitatea Europeana.

Ministrul a spus ca daca anul trecut sprijinul pe suprafata a fost in valoare de 132 de euro la hectar, contributia nationala fiind de doar 12 euro la hectar, anul acesta contributia statului creste si subventia la hectar va ajunge la 170 de euro.

La bovine sprijinul creste fata de anul trecut cu 20%, de la 416 lei la 500 de lei pe cap de animal.

Cu toate acestea, reprezentantii fermierilor s-au declarat nemultumiti de sumele promise, cerand subventii mai mari si amenintand, in caz contrar, cu iesitul in strada.

„Am venit cu 1001 de propuneri pentru a imbunatati situatia, dar ne-au zis la orice propunere de-a noastra ca nu se poate. si atunci, eu personal l-am rugat pe domnul ministru sa-si ia echipa si sa lase locul altcuiva care poate”, a spus Laurentiu Baciu, presedintele Ligii Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR) in urma intalnirii cu ministrul Agriculturii.

El a afirmat ca asociatia a cerut sprijin de 220 de euro pe hectar si i s-au promis doar 170 de euro.

O alta propunere a fost ca „macar” suma pe care o primesc agricultorii sa nu fie impozitata, dar si aceasta a fost respinsa.

„Ni s-a spus ca nu se poate, ca puteti sa iesiti in strada si sa racniti cat vreti voi, noi altceva nu putem. Dupa sedinta de guvern de saptamana viitoare ne vom intalni, dar 90% dintre cei care am fost in sala am hotara ca vom incepe o actiune de protest, prima data cu pichetarea ministerului, dupa care va urma sa aducem cate 5-600 de oameni din fiecare judet si vom protesta in fata ministerului, si in Bucuresti, pana cand o sa ni se rezolve problemele”, a adaugat Baciu.

Reprezentantii crescatorilor de ovine au spus, la randul lor, ca sunt nemultumiti de cei 40 de lei pe cap de animal oferiti de minister, dupa ce ei au cerut un sprijin de 50 de lei pe animal.

„La bovine ni s-au promis 500 de lei pe cap de animal, iar noi am spus ca macar suma alocata in 2009, de 570 de lei, ar fi fost o suma care sa ni se permita sa iesim in fata crescatorilor de vaci si sa ii linistim”, a declarat Claudiu Franc, presedintele Federatiei Crescatorilor de Bovine.

Constantin a spus ca sprijinul pe suprafata se va acorda incepand cu 1 decembrie, dar printr-o solicitare facuta Comisiei Europene, din 16 octombrie se pot acorda in avans 50% din banii europeni.

Sprijinul pe cap de animal urmeaza sa fie platit de anul viitor. (MEDIAFAX)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here