E&Y: Ramane de vazut daca masurile fiscale propuse de guvern vor stopa evaziunea fiscala

0
660

Guvernul poate acoperi deficitul generat de masurile fiscale propuse din economia subterana, unde sunt suficiente resurse, insa ramane de vazut in ce masura autoritatile vor reusi sa colecteze aceste fonduri, intrucat evaziunea fiscala a fost „o nuca” imposibil de spart in 25 de ani, potrivit EY.

„Este cel mai indraznet set de masuri fiscale de care am avut parte in ultimii 25 de ani, depasind ca impact si anvergura introducerea cotei unice din anul 2005. Speram ca acesta sa se materializeze si sa nu reprezinte doar un subiect de discutie pentru consultanti si presa pentru cateva saptamani”, a declarat, intr-un comunicat, Gabriel Sincu, director executiv, asistenta fiscala si juridica, EY Romania

In opinia sa insa, cea mai dificila intrebare la care trebuie sa raspunda Guvernul este cu privire la sursele de acoperire a deficitului generat de aceste noi reguli.

„Exista acum suficiente resurse in zona de economie subterana, care ar putea acoperi cu succes gaura din bugetul de stat. Ramane de vazut in ce masura autoritatile vor reusi sa colecteze aceste resurse, avand in vedere faptul ca vorbim despre evaziunea fiscala, o nuca ce s-a dovedit aproape imposibil de spart in ultimii 25 de ani”, explica Sincu.

Consultantul fiscal considera ca cea mai interesanta masura pare sa fie cea referitoare la eliminarea impozitului pe dividende, pe care o apreciaza o adevarata surpriza pentru toata lumea.

„La prima vedere, ideea este de salutat, dar intrebarea care se pune este in ce masura aceasta va descuraja investitiile in favoarea decapitalizarii intreprinderilor. Totodata, avand in vedere ca noile reguli vor face total neatractive sistemele de PFA, se pune intrebarea daca nu vor incuraja o noua tendinta in ceea ce priveste evitarea taxelor salariale, revenindu-se la moda microintreprinderilor de la inceputul anilor 2000”, a adaugat Sincu.

In alta ordine de idei, el crede ca eliminarea impozitului pe dividende poate reprezenta o gura de oxigen pentru piata de capital, functionand ca un magnet pentru investitorii persoane fizice care vor cumpara actiuni in speranta obtinerii de castiguri din dividende ce vor fi neimpozabile.

Guvernul intentioneaza sa elimine impozitul de 16% pe veniturile din dividende de la 1 ianuarie cu 2016, invocand evitarea dublei impuneri, ceea ce va duce la diminuarea comportamentului evazionist si limitarea externalizarii profitului, masura fiind inclusa in proiectul noului Cod Fiscal.

Finantele estimeaza o scadere a incasarilor bugetare prin eliminarea impozitului de veniturile din dividende de 1,86 miliarde lei in 2016, concomitent cu o crestere incasarilor din TVA, contributii sociale si venituri din salarii de 1 miliard de lei, ceea ce inseamna o pierdere neta de 860 milioane lei in primul an de aplicare.

„Urmeaza un proces de analiza si dezbatere publica pe tema noilor acte normative. Speram ca in urma acestuia sa reusim sa gasim un consens la nivelul tuturor jucatorilor din economie si sa putem avea incepand de anul viitor un cod fiscal adaptat timpurilor pe care le traim”, a concluzionat reprezentantul firmei de consultanta si audit.

Masurile de relaxare fiscala propuse prin noul proiect de Cod Fiscal vor duce la neincasarea unor venituri bugetare de peste 37 miliarde lei in patru ani, jumatate din suma fiind insa recuperata pe baza efectului pozitiv care va fi inregistrat in economie, potrivit estimarilor Guvernului.

Scenariul publicat in nota de fundamentare a proiectul de Cod Fiscal arata un impact negativ brut de 16,4 milliarde lei in 2016, din care cea mai mare parte, respectiv 11,5 miliarde lei, va proveni din scaderea TVA cu patru puncte procentuale, de la 24% la 20%.

Alte masuri fiscale cu impact semnificativ propuse de Guvern sunt reducerea cotei unice de impozitare de la 16% la 14% din ianuarie 2019 si a cotei standard a taxei pe valoarea adaugata, de anul viitor, de la 24% la 20%, iar pentru carne, peste, legume si fructe produse alimentare de baza la 9%.

Cota standard de TVA ar urma sa fie redusa in continuare, la 18%, din ianuarie 2018, conform calendarului redactat de Guvern.

Documentul prevede reducerea cotei standard pentru toate bunurile si serviciile de la 24% la 20% incepand cu 1 ianuarie 2016, reducerea cotei de TVA pentru carne, peste, legume si fructe de la 24% la 9% incepand cu 1 ianuarie 2016 si introducerea taxarii inverse pentru livrarea de cladiri, parti de cladire si terenuri de orice fel, pentru a caror livrare se aplica regimul de taxare, incepand cu 1 ianuarie 2016.

Ulterior, cota standard de TVA ar urma sa fie diminuata de la 20% la 18%, incepand cu 1 ianuarie 2018.

De asemenea, accizele la carburanti si alcool vor fi reduse incepand cu anul viitor, iar titeiul din productia interna si cafeaua, bijuteriile, confectiile din blanuri si autoturismele vor fi scoase din categoria produselor astfel taxate, prevede proiectul noului Cod Fiscal.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here