Explozie la Uzina Mecanica de la Sadu: Doua femei au murit iar un barbat a fost ranit

0
737

Explozia de la Uzina Mecanica de la Sadu, care s-a soldat cu decesul a doua persoane si ranirea grava a alteia, a avut loc intr-un atelier al unitatii unde era depozitata pulbere, a declarat purtatorul de cuvant al Politiei Gorj, Daniel Tica. Purtatorul de cuvant al Politiei Gorj a precizat ca explozia a avut loc in jurul orei 11.30, iar doua femei au fost gasite carbonizate.

O treia persoana – un barbat – a fost ranita grav, fiind dusa la Unitatea de Primiri Urgente a Spitalului Judetean din Targu Jiu.

La randul sau, prefectul de Gorj Liviu Andrei a declarat ca deflagratia, care a fost urmata de un incendiu, a avut loc intr-o magazie unde era depozitata pulberea necesara pentru doua zile de lucru a unei sectii.

El a spus ca din aprecierile directorului uzinei se pare ca in momentul in care cele doua femei transportau de la magazie in sectie o parte din pulbere s-ar fi produs o scanteie, fara a fi cunoscuta cauza .

Potrivit acestuia, pompierii au ajuns la fata locului in 4-5 minute, iar incendiul a fost localizat.

Reprezentantii Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Gorj afirma ca in prezent nu mai exista pericol de explozie.

La fata locului se afla reprezentanti ai Inspectoratului Teritorial de Munca, ai Politiei, dar si procurori, pentru a stabili cauzele producerii deflagratiei.

in luna noiembrie a anului trecut, la uzina de la Sadu au avut loc doua accidente de munca.

in urma primului accident de munca, petrecut la inceputul lui noiembrie 2010, o angajata a uzinei a ajuns la spital dupa ce corpuri metalice i-au sarit in ochi, medicii reusind sa-i salveze vederea femeii. Din primele concluzii ale anchetei a reiesit ca angajata nu a respectat normele de securitate a muncii, ea manipuland susbstante pirotehnice fara sa se protejeze in mod corespunzator desi avea aceasta posibilitate.

Cel de-al doilea accident de munca a avut loc in 16 noiembrie 2010. Atunci, un incendiu s-a produs la o sectie a Uzinei mecanice, iar o femeie a fost ranita.

in 28 septembrie 2005, patru angajate ale uzinei de la Sadu au fost ranite, suferind plagi impuscate si traumatisme, dupa ce mai multe capse pirotehnice le-au explodat in fata. Femeile au suferit arsuri grave, iar una dintre ele si-a pierdut un ochi.

Uzina Mecanica Sadu, care este situata in orasul Bumbesti Jiu din judetul Gorj, in apropierea drumului european E70 Targu Jiu – Petrosani, are aproximativ o mie de angajati si produce munitie de infanterie, armament de infanterie si componente pentru acesta si elemente pirotehnice de initiere.

Uzina Mecanica Sadu figureaza in raportul ANAF ca aflandu-se in topul datornicilor catre stat din judetul Gorj. Administratorul special al UM Sadu este Marcel Hoara (PDL).

Marcel Hora a anuntat, in 8 februarie, ca Uzina Mecanica Sadu intra intr-un amplu proces de retehnologizare care va dura patru ani, prin Agentia Romana pentru Dezvoltarea Durabila a Zonelor Industriale.

Potrivit presedintelui Agentiei Romane pentru Dezvoltarea Durabila a Zonelor Industriale, Marcel Hoara, citat de presa locala, procesul de retehnologizare a fluxului de productie va incepe anul acesta, fiind aprobat studiul de fezabilitate, dar si ordinul care vizeaza investitia. Suma alocata pentru intregul proces de la UM Sadu se ridica la 200 de milioane de lei.

„O retehnologizare a fluxului de productie nu a mai fost facuta din 1975, fiind necesara pentru a permite cresterea livrarilor, a eficientei, dar si a profitabilitatii uzinei. Suma alocata investitiei este de 200 de milioane lei noi si se va desfasura intre doi si patru ani, in functie de alocarea fondurilor”, a declarat Marcel Hoara.

El a sustinut ca scopul retehnologizarii este acela de a schimba toate utilajele existente la nivelul uzinei cu altele mai performante astfel incat sa creasca numarul unitatilor produse de la doua milioane pe an la 5-6 milioane.

„Utilajele sunt foarte vechi, exista gaturi care ne inchid la doua milioane de unitati. Scopul investitiei este acela de a aduce echipamente noi astfel incat sa trecem de sase milioane de unitati. Reamintesc ca anul 2010 a fost anul schimbarii intregului echipament de munca al angajatilor, urmeaza incepand de anul acesta schimbarea utilajelor”, a afirmat Hoara.

Potrivit acestuia, cele doua accidente de munca petrecute anul trecut au fost urmare a nerespectarii normelor de protectie a muncii, si nu pentru ca echipamentele erau vechi. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here