EXISTA VIATA DUPA ADULTER?

0
1704

recm_490763

Un adulter poate devasta o casnicie. Totusi, potrivit statisticilor, jumatate din cuplurile in care s-a comis un adulter (indiferent de catre cine) au hotarat sa continue relatia si nu sa se desparta. Asta nu inseamna ca procesul de vindecare a ranilor dupa un adulter este ceva usor, dimpotriva.

Onestitatea este vitala dupa un adulter

Odata comis un adulter, durerea e nemarginita. Persoana inselata oricum isi va pierde din increderea acordata partenerului, iar daca se continua cu minciuna ruptura este inevitabila. Cel mai important este onestitatea, de ambele parti. Fiecare trebuie sa-si spuna punctul de vedere, sa-si expuna sentimentele, sa inteleaga de ce s-a ajuns aici. Iar daca hotarasc sa ramana totusi impreuna, partenerii trebuie sa invete sa se increada din nou unul in celalalt, iar acest lucru nu este posibil fara onestitate.

Obisnuieste-te sa faci faca martorilor adulterului

Cand iti inseli partenerul este imposibil sa nu te fi intalnit macar o data cu o persoana cunoscuta. Obisnuieste-te cu ideea de a te intalni si dupa aceea cu respectiva persoana. La fel si partenerul inselat. Intalnirea cu “martorul” nu trebuie sa mai trezeasca sentimente de vinovatie, respectiv de victimizare. Daca nu incheiati acest capitol si orice lucru sau persoana va vor aduce aminte de adulter, despartirea definitiva este aproape.

Scrie-i o scrisoare partenerului inselat

Dupa ce ai discutat deschis cu sotul/sotia si v-ati marturisit sentimentele si regretele, n-ar fi rau sa-i spui toate aceste lucruri si in scris. Insa nu spune doar “Imi pare rau!”, pentru ca nu inseamna nimic. Promite-i ca nu se va repeta si ca te vei tine de promisiune, parafrazeaza-i sentimentele pe care si le-a exprimat in timpul discutiei si asigura-ti partenerul ca meriti din nou increderea lui.

Partenerul inselat trebuie sa fie sigur pe el

Cateodata dorinta de a salva casnicia poate fi atat de coplesitoare incat cei inselati nu se mai gandesc la sentimentele lor, la frustrari, la nimic. Iarta pur si simplu. Dar iarta prea usor. De multe ori doar pentru ca le e teama ca vor ramane singuri. Insa acest lucru nu este sanatos pentru nici unul dintre parteneri: cel ce a inselat nu va sti durerea celui inselat (si nu va avea nici o remuscare sa continue cu adulterul), iar cel tradat va acumula frustrari care-i vor macina sanatatea.

Fiti constienti ca intr-un adulter ambii parteneri sunt vinovati

Sa dati vina unul pe altul cand cineva a calcat stramb este o greseala fatala cuplului. Trebuie sa acceptati realitatea si sa va ganditi ca aveti o vina comuna. Desi este adevarat ca nimeni nu l-a fortat pe celalalt sa insele, la fel de adevarat este ca nimeni nu risca integritatea cuplului daca are acasa tot ce-i trebuie. Analizati impreuna unde s-a produs ruptura si hotarati daca merita sa reparati ce s-a stricat. Daca raspunsul este DA, atunci incercati sa nu mai repetati aceleasi greseli nici de o parte, nici de cealalta.

Stabiliti reguli clare pentru a putea trece usor peste adulter

Recapatarea increderii este un lucru extrem de important dupa ce unul dintre parteneri (sau amandoi) a calcat stramb. Pentru a se ajunge aici nu este deloc exagerat sa se stabileasca niste reguli pe care ambii soti sa le respecte. De exemplu, sa raspunda tot timpul la telefon, chiar daca este intr-o alta discutie. Daca, sa zicem, unul dintre parteneri a inselat online, celalalt poate instaura regula ca are voie sa se uite peste umarul lui atunci cand este la calculator. Desi par a fi aspecte minore, ei bine tocmai aceste aspecte minore contribuie la restabilirea increderii pierdute, pentru ca, incet-incet, va disparea sentimentul de insecuritate.

Nu neglijati relatia sexuala dupa adulter

Foarte multe cupluri care au apelat la sfaturile consilierilor maritali dupa un adulter au declarat ca atunci cand au facut din nou dragoste cu sotul/sotia au simtit o a treia persoana in incapere. In aceasta situatie ambii parteneri vor simti lantul slabiciunilor. Mai exact, persoana care a inselat se va stradui sa nu deceptioneze din nou, drept pentru care este foarte probabil sa dea rateuri (in special barbatii), ceea ce il va face pe celalalt sa creada ca in ciuda tuturor eforturilor facute partenerul (adulterinul) si-a pierdut interesul. Sfatul specialistilor este ca in aceste cazuri sa o luati de la capat, ca la inceputurile relatiilor voastre. Sa va impartasiti din nou dorintele, temerile si fanteziile pentru a va putea face pe plac unul celuilalt si pentru a va bucura impreuna de o viata sexuala implinita.

Ignorati aforismele

Cunoastem cu totii vorbele vechi din popor, dar n-ar trebui sa le dati ascultare. Se zice ca “Cine a inselat o data, insala si a doua oara”, dar nu este universal valabil. Sunt persoane pe care realitatea i-a izbit asa de tare dupa ce au inselat incat n-au mai calcat stramb niciodata. Si-au invatat lectia.

Daca v-ati inselat partenerul dar nu reusiti sa ascultati durerea pe care i-ati pricinuit-o, nu sunteti in stare sa-i intelegeti sentimentele, ar fi mai bine sa nu mai cautati impacarea. Este foarte posibil sa-i inselati increderea din nou si ar fi pacat.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here