Exercițiul consular UNITY.

0
1157

Ministerul Afacerilor Externe, prin intermediul Departamentului Consular, împreună cu Departamentul pentru Situații de Urgență, vor desfășura, în data de 6 septembrie 2018, la Chișinău, exercițiul consular UNITY.

MAE

MAE

Acest demers se înscrie în abordarea proactivă a Ministerului Afacerilor Externe în domeniul gestionării situațiilor de criză consulară și urmărește verificarea și consolidarea procedurilor de intervenție la nivelul Celulei de Criză MAE, utilizate anterior în soluționarea cu succes a numeroase situații delicate consulare.

Totodată, această inițiativă este realizată în baza Protocolului de cooperare încheiat între Ministerul Afacerilor Externe, prin Departamentul Consular, și Ministerul Afacerilor Interne, prin Departamentul pentru Situații de Urgență, document care stabilește cadrul legal de asistență în situații deosebite în care sunt implicați cetățeni români în străinătate.

În cadrul exercițiului va fi simulată, în realitate virtuală, gestionarea unei situații de criză în care au fost implicați atât cetățeni români, cât și cetățeni ai altor state membre UE, precum și utilizarea în cadrul procedurilor de gestionare a crizelor consulare a noilor sisteme informatice, componente ale platformei integrate E-Cons, care deservesc în prezent întreaga rețea consulară a MAE.

Sistemul de realitate virtuală pus la dispoziție de Departamentul pentru Situații de Urgență permite simularea unei crize în realitate virtuală care necesită intervenție multidisciplinară, dând astfel posibilitatea de antrenare a echipelor de intervenție în situații complexe.

Astfel de exerciții consulare constituie un demers extrem de util pentru instituirea unor practici unitare în activitatea de profil, subsumată obiectivului de adaptare continuă a activității consulare la standardele și exigențele europene în domeniu.

La acest exercițiu participă Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, dr. Raed Arafat, secretarul general MAE, Cosmin Dinescu, directorul general al Departamentului Consular, Bogdan Stănescu, precum și observatori din Austria și din cadrul Serviciului European de Acțiune Externă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here