Executia bugetului general consolidat in perioada 1.01 – 31.03. 2011

0
679

Conform datelor operative, executia bugetului general consolidat in perioada 1 ianuarie – 31 martie s-a incheiat cu un deficit de 5,2 miliarde lei, respectiv 1,0% din PIB.
1. Veniturile incasate la bugetul general consolidat, au fost in suma de 41,6 miliarde lei,

cu 10,2% mai mari fata de anul precedent, in principal ca urmare a cresterii incasarilor din taxa pe valoare adaugata (+35,9%), accize (+20,4%), si a veniturilor nefiscale (+5,9%).
incasarile din contributii de asigurari sociale au continuat sa se imbunatateasca, fiind cu 2,5% mai mari fata de aceeasi perioada din anul precedent.

Impozitul pe profit a scazut  in termeni nominali cu 13,3% fata de perioada similara a anului precedent, iar incasarile din impozitul pe venit au inregistrat o scadere de 4,5% fata de aceeasi perioada.

2. Cheltuielile bugetului general consolidat in suma de 46,8 miliarde lei, au crescut in termeni nominali cu 1,3% fata de anul precedent si cu 0,4 puncte procentuale ca pondere in PIB.
Cresterea s-a datorat, in mare parte, platilor pentru proiecte cu finantare din fonduri UE care au evoluat de la 0,6 miliarde lei pe primele trei luni ale anului  precedent la 2,2 miliarde lei.  
Cheltuielile cu bunuri si servicii au crescut cu 18% fata de aceeasi perioada a anului precedent, ca urmare a platilor pentru servicii medicale si medicamente.
Unele categorii de cheluieli se mentin in continuare sub nivelul din aceeasi perioada a anului precedent: cheltuieli de personal (-20,6%), subventii (-16,5%), asistenta sociala (- 2,8%).
Platile pentru proiectele finantate din fonduri UE au continuat sa creasca accentuat, respectiv cu 73% fata de luna februarie 2011 si de 2,7 ori fata de primele trei ale anului 2010.
Cheltuielile cu dobanzi au crescut cu 34,8 %  ca urmare a datoriei contractate pentru finantarea deficitelor bugetare acumulate din anii precedenti si a celor curente.
3. Cheltuielile  pentru   investitii  care  includ  cheltuielile  de capital, precum si cele aferente programelor de dezvoltare finantate din surse interne si externe, au fost pe primele trei luni in suma de 6,2 miliarde lei, respectiv 1,1% din PIB.

Biroul de presa

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here