EurActiv: Romania ar putea pierde aderarea la Schengen

0
691
schengen

schengenBulgaria si Romania sunt pe cale sa pice cel mai important test de la intrarea lor in UE, la 1 ianuarie 2007, odata cu publicarea rapoartelor cruciale privind progresele inregistrate in domeniul justitiei.

Romania se confrunta cu critici fara precedent din cauza suspiciunilor privind incercarile noului sau Guvern de a slabi echilibrul puterilor, in timp ce Bulgaria este vizata din cauza presupuselor legaturi intre oficialii guvernamentali si crima organizata, comenteaza site-ul EurActiv.com.

In timpul vizitei sale la Bruxelles, premierul roman Victor Ponta le-a declarat liderilor UE ca tot ce a facut Guvernul sau respecta Constitutia tarii, promitand insa sa revina asupra unor decizii daca acestea incalca standardele Uniunii.

„Romania nu va fi un nou caz de ingrijorare pentru partenerii sai europeni”, a declarat el in cadrul unei conferinte de presa sustinute alaturi de liderul Partidului Socialistilor Europeni (PES), fostul premier bulgar Serghei Stanisev.

Rugat de EurActiv sa comenteze calitatea democratiei in Romania, Ponta a declarat ca majoritatea informatiilor sunt incorecte, dar a admis ca exista o problema.

„Aveti dreptate, sunt persoane numite politic si poate ar trebui sa (consolidam) in Constitutie stabilitatea functiilor care nu sunt numite politic. Prin urmare, sunt de acord cu dumneavoastra ca un fel de conventie nationala si schimbarea Constitutiei, pentru ca aceasta sa exprime foarte clar care sunt functiile politice si care nu, vor ajuta democratia”, a declarat el.

EurActiv l-a intrebat pe Stanisev, fost premier al Bulgariei, daca se teme ca tara sa ar putea fi impiedicata sa adere la Schengen din cauza tensiunii politice actuale cu Romania. Acesta a raspuns ca exista reguli si criterii clare pentru aderarea la Schengen, care sunt indeplinite in prezent de Romania si Bulgaria.

„Nu este democratic, nu este corect si nici consecvent sa adaugi orice alte conditii politice sau de alt fel”, a declarat Stanisev.

Problema aderarii Romaniei si Bulgariei la Schengen ar urma sa fie inclusa pe agenda reuniunii ministrilor de Justitie si Afaceri Interne din septembrie. Totusi, avand in vedere diversele declaratii recente ale politicienilor, evenimentele din Romania ar putea amana aceasta problema pe termen nedifinit.

Desi mai putin vizibile din perspectiva Bruxelles-ului, evenimentele politice din Bulgaria sugereaza ca atat Bucurestiu, cat si Sofia ar trebui sa se astepte la putine vesti bune de la rapoartele Comisiei, ce urmeaza sa fie publicate la 18 iulie.(MEDIAFAX)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here