Estera Utiu, consultant financiar: Este extrem de important sa ajuti tinerii dispusi sa invete. E forma cea mai inteligenta de a te asigura ca vei avea viitorul pe care ti-l doresti

0
883

In 2006 am aplicat ca liber profesionist in cariera de consultant financiar in asigurari de viata. Am tratat si aceasta etapa ca pe o constructie de viitor al unei cariere bazate pe principii corecte de business. Formula pe care am adoptat-o a fost integritate, resurse, viziune si angajament. Și-a dovedit inca o data eficienta pentru ca in acesti ani m-am bucurat de ascensiunea in toate treptele de cariera ale organizatiei ca si consultant, simtind ce inseamna sa fii in top 10 national, activand pe o piata modesta si relativ vulnerabila, intr-un timp provocator pentru multe domenii ale economiei. Ca recunostere profesionala, m-am bucurat sa obtin doua diplome Limra Gold, dar si sa particip la elaborarea unui manual de vanzari in care am concentrat impreuna cu o echipa cele mai bune practici recomandate in domeniu.

in prezent ma bucur de performanta unei cariere stabile, administrez un portofoliu de peste 800 de contracte si adaug in fiecare an noi provocari, pe langa mentinerea nivelului de performanta si a treptei de cariera.

Ultimii 8 ani reprezinta de departe etapa in care m-am dezvoltat cel mai mult, fiind nevoita sa citesc mult despre oameni si motivatiile lor. Am studiat mult in domeniul dezvoltarii personale, al relatiilor interumane, despre motivatii si spiritualitate cu scopul de a fi pregatita sa ma adaptez, sa ajustez procese, sa reinventez comunicarea eficienta pentru a maximiza raportul efort-implicare-rezultate.

Toata aceasta pregatire a generat in final o intrebare care a revenit apoi tot mai des in mintea mea: Ce pot face bun pentru semenii mei cu tot ce am inteles despre ei in urma interactiunii cu mii de oameni in decursul anilor?

Raspunsul a venit in urma preocuparii mele de a-l gasi si am inteles ca m-ar implini la un nivel profund sa-i consiliez pe cei care-si doresc o viata profesionala plina de sens, aproape de valorile si motivatiile lor. Desfasor de un an, cateva ore pe saptamana, activitatea de mentoring/coaching personal cu rezultate deosebite pentru un inceput de drum al unui serviciu atat de rar, dar atat de necesar in prezent atat in randul tinerilor care nu au incredere ca in tara lor pot fi oameni impliniti, dar si pentru adultii care vor un nivel superior in dezvoltarea lor.

Asistam, fara sa putem schimba ceva la nivel colectiv, la asa zise evolutii personale in care criteriul care pare sa primeze este disperarea pentru mai mult din orice: bani, posesiuni, privilegii fara sa intelegem ca, fiind false valori, odata dobandite, vor solicita tot mai mult din aceeasi iluzie.

Oamenii vor continua sa se simta neimpliniti atata timp cat vor cauta in afara lor satisfactia unei vieti pline de semnificatie. Și asta pentru ca o viata implinita presupune sa acoperim nevoi profunde ale personalitatii noastre profunde si nu a egoului care evadeaza mereu sub masca eului social si care se identifica cu posesiunile sale, cu ocupatia sa, cu prestigiul si recunoasterea sociala. Nu este un proces simplu sa fii autodidact. E nevoie de multa claritate si vointa atunci cand te autoevaluezi si vrei sa te dezvolti. Nu mi-a fost usor sa depasesc nici un nivel de dezvoltare. De aceea am inteles ca e necesar sa pot sprijini oamenii dispusi sa se dezvolte cu scopul de a economisi timp pretios si a parcurge ghidat procesele atat de complexe ale schimbarii perspectivei.

In inertia ce urmeaza unor intrebari simple, al caror raspuns nu e intotdeauna usor de gasit, rolul meu este de a ghida persoana in procesul de autocunoastere, de regasire personala, de intregire a identitatii personale, cu lumini si umbre pe care fiecare dintre noi le manifesta. Cand oamenii simt ca drumul pe traseul obisnuit nu-i mai implineste traiesc de cele mai multe ori vidul, o stare confuza care pare ca nu le ofera nici o optiune. La fel se intampla si daca drumul e in regula, dar nu mai poate progresa si ramane in stadiul respectiv privind ascensiunea altora mult mai recent veniti in organizatie.

De fapt oamenii traiesc crize personale pentru ca nu se cunosc suficient si pentru ca drumul vietii lor personale si profesionale nu are o harta, un design la care ei sa fi fost proiectantii. Mai ales, daca nu ai acest exercitiu, singur este nevoie de multe ore pentru a intelege cine esti, sa afli ce iti doresti si mai ales cum vrei sa traiesti si sa implinesti ceea ce ti-ar aduce cele mai profunde satisfactii, in afara de bani.

Nu e simplu sa identifici valori si sa le ierarhizezi, nu e usor sa-ti construiesti o cariera in functie de ele. E important sa o faci pentru ca altfel, cand nu traiesti autentic, in acord cu tine insuti, acest dezechilibru se va tranfera in toate sferele vietii tale si aproape intotdeauna esti nepregatit in asemenea momente.

Pentru a creste gradul de constientizare al realitatii tale, pentru a invata sa operezi in afara limitelor cunoscute, prestabilite de experienta ta, sa inveti sa-ti maximizezi actiunile pe baza punctelor forte este nevoie de un grad de autocunoastere ridicat. Pentru ca am fost crescuti in prea multe limitari e nevoie adesea de o interventie din exterior atat in procesul de autocunoastere, in a descoperi motivatiile personale ca factori de dinamica in dezvoltarea noastra, ??dar si a deprinderii de a identifica sensul schimbarii si adoptarea unei strategii personale pentru a o face posibila si in favoarea noastra.

La fel, identificarea credintelor si convingerilor limitative poate fi un proces care rareori poate fi facut simplu de unul singur.

Mentorul, consilierul personal in dezvoltarea carierei tale intervine cu intrebari si observatii menite sa te ghideze in acest proces, scurtand drumul, economisindu-ti timp pretios din viata care nu e atat de generoasa pe cat pare la 20 de ani.

De aceea, drag cititor, semen al meu, indiferent unde esti in calatoria devenirii tale nu inceta sa te bucuri dezvoltandu-ti noi si noi zone, neexplorate inca, indiferent daca vei apela la un consilier sau daca vei avea puterea si resursele sa parcurgi procesul singur.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here