Energia electrica se va scumpi de la 1 iulie

0
652
energie-electrica

energie-electricaPreturile energiei electrice pentru toate categoriile de consumatori vor creste, la 1 iulie, in medie cu 5%, pentru ajustarea costurilor de productie, transport si distributie cu rata inflatiei si respectarea angajamentelor asumate fata de FMI, a anuntat ANRE.

Tarifele si preturile reglementate la energie nu au mai fost modificate de la 1 ianuarie 2010. Masura de scumpire cu 5% a energiei pentru consumatorii casnici si non-casnici este justificata, printre altele, de necesitatea corelarii costurilor de productie, transport si distributie cu rata inflatiei, care cumulat pentru 2010 si 2011 a depasit 13%, arata ANRE intr-un comunicat.

Totodata, decizia a vizat respectarea acordului preventiv dintre Romania si FMI, care prevedea aceasta majorare de la 1 iulie. Decizia ANRE este justificata si de costurile cauzate de o directiva europeana, care impune statelor membre protejarea consumatorilor prin impunerea unor cerinte de informare a acestora, dar si de sustinerea cantitatilor de energie care vor fi produse din surse regenerabile, prognozate la 2,5 TWh in acest an.

„Prin valorile aprobate, ANRE apreciaza ca se asigura o minima protectie a consumatorilor care nu si-au exercitat dreptul de eligibilitate in anul 2012”, se precizeaza in comunicat. In plus, ANRE a urmarit ca modificarea sa genereze un efect redus la nivelul economiei, potrivit sursei citate.(MEDIAFAX)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here