EFSA – conditiile stricte legate de prezenta reziduurilor de pesticide in alimente sunt respectate

0
885

Uniunea Europeana are lantul alimentar “cel mai controlat si cu cele mai stricte conditii” din lume, declara comisarul european pentru sanatate si siguranta alimentara care a aratat ca autoritatile de reglementare in domeniul sigurantei alimentelor considera ca peste 96% din produsele alimentare se afla in limitele legale stabilite pentru reziduurile de pesticide.

In raportul anual privind reziduurile de pesticide, Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara (EFSA) a constatat ca aproximativ 51% din probele analizate au fost lipsite in totalitate de cantitati cuantificabile de reziduuri.

“Acest raport confirma nivelul ridicat al conformitatii alimentelor pe rafturile din UE. In fiecare an, mii de produse alimentare sunt controlate de statele membre pentru a verifica respectarea limitelor legale. Datoram cetatenilor europeni sa ne asiguram ca lantul alimentar al UE nu numai ca ramane cel mai strict si mai controlat in lume, ci ca este foarte serios in ceea ce priveste imbunatatirea continua”, a declarat Vytenis Andriukaitis, Comisarul UE pentru Sanatate si Securitate Alimentara.

Raportul, care se refera la anul 2016 a analizat 84.657 de probe pentru 791 de tipuri de pesticide. EFSA a aratat ca alimentele din tarile din afara UE si a Spatiului Economic European au fost mai predispuse la a prezenta reziduuri de pesticide care depasesc limitele legale.

Limitele legale au fost depasite in 2,4% dintre esantioanele pentru produsele din tarile UE si SEE, in vreme ce limitele legale au fost depasite in 7,2% dintre esantioanele provenind din tarile din afara UE, a relatat autoritatea de supraveghere a sigurantei alimentare.

Rezultatele au reprezentat de fapt o deterioare usoara a situatiei comparativ cu cele din anul precedent. Raportul actual a constatat ca 96,2% dintre esantioane erau in limitele legale si 50,7% nu aveau cantitati cuantificabile de reziduuri, in comparatie cu 97,2%, respectiv 53,3% in perioada de raportare anterioara. EFSA a atribuit aceasta diferenta includerii reziduurilor de clorat, un compus inclus pentru prima data in evidente, in 2016.

alimente, pesticideCa parte a raportului sau anual, EFSA analizeaza rezultatele programului de control coordonat de UE (EUCP), in cadrul caruia tarile raportoare analizeaza mostre din acelasi “cos” al produselor alimentare si pentru o aceeasi lista de pesticide.

Pentru anul 2016 produsele din cosul analizat au fost merele, varza, prazul, salata, piersicile, capsunile, rosiile, secara, vinul, laptele de vaca si grasimile din carnea de porc.

Cele mai scazute rate de depasire ale limitelor de reziduuri au fost identificate pentru secara (0,7%), urmate de varza (1,1%) si capsuni (1,8%). Cele mai mari depasiri au fost inregistrate pentru mere (2,7%) si rosii (2,6%).

EFSA a efectuat o evaluare a riscului dietetic acut (pe termen scurt) si cronic (pe termen lung), pe baza rezultatelor programului EUCP. In ambele cazuri, riscurile pentru sanatate pentru consumatori au fost considerate scazute.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here