Economia Romaniei a crescut cu 1,7% in primul semestru al anului

0
1106

Produsul Intern Brut (PIB) a urcat in trimestrul al doilea, fata de precedentele trei luni, cu 0,3%, astfel ca in prima jumatate a anului cresterea economica s-a plasat la 1,7% comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, estimeaza Institutul National de Statistica (INS).

„Conform primelor estimari, Produsul intern brut in trimestrul II 2013 a fost, in termeni reali, mai mare cu 0,3% comparativ cu trimestrul I 2013 (date ajustate sezonier). Fata de acelasi trimestru din anul 2012, Produsul intern brut a inregistrat o crestere cu 1,3% pe seria bruta si cu 1,2% pe seria ajustata sezonier”, arata INS, intr-un comunicat.

in primul semestru, PIB a avansat cu 1,7%, atat pe serie bruta cat si pe serie ajustata sezonier.

Economia a fost sustinuta de cresterile de circa 6% inregistrate in primul semestru de exporturi si productia industriala. Ritmul de crestere a fost insa limitat de lipsa lucrarilor de infrastructura si de scaderea investitiilor, atat cele straine cat si cele realizate de stat, si este mai mic decat cel estimat de premierul Victor Ponta.

La jumatatea lunii iulie Ponta a declarat pentru Bloomberg ca economia Romaniei ar putea creste in acest an cu o rata mai mare fata de cea prognozata initial, dupa o majorare a PIB de 2,4% in primul semestru, informeaza Mediafax.

in primul trimestru economia a urcat cu 0,7% fata de trimestrul anterior, ca serie bruta, si cu 2,2% comparativ cu primele trei luni ale anului precedent.

INS va anunta 4 septembrie datele provizorii privind evolutia PIB in trimestrul al doilea.

Saptamana trecuta, BNR a revizuit prognoza de crestere economica din acest an la peste 2%, pe baza evolutiei exporturilor, a productiei industriale si a anului agricol bun.

De asemenea, Fondul Monetar International a imbunatatit prognoza de crestere economica a Romaniei pentru acest an la 2% si la 2,25% anul viitor.

Anterior, FMI si autoritatile romane estimau o crestere de 1,6% in acest an si de 2% anul urmator.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here