Dreptul pacienților la nutriție adecvată în tratamentul cancerului

0
836

Cercetările estimează că între 10 și 20% din cele 1,3 milioane de decese cauzate de cancer în UE (2020) pot fi atribuite malnutriției, mai degrabă decât cancerului în sine.

Recunoscând necesitatea ca fiecare stat membru să întreprindă acțiuni coordonate pentru punerea în aplicare a Planului european de combatere a cancerului, European Nutrition for Health Alliance  face  un apel comun la acțiune care include 7 recomandări-cheie menite să asigure protecția stării de nutriție a pacienților cu cancer.

Poziția European Nutrition for Health Alliance  este că „nu se poate oferi o îngrijire de înaltă calitate fără integrarea completă a îngrijirii nutriționale în traseul de tratament al cancerului, de la diagnosticare până la întreaga traiectorie a bolii.  Îndemnăm toate statele membre ale UE și institutele lor respective să includă aceste recomandări esențiale în strategiile naționale privind cancerul și în toate politicile naționale și locale relevante privind sănătatea și asistența medicală”.

Eșecul de a proteja starea de nutriție în cancer subminează calitatea îngrijirii oncologice în Europa. În prezent, există dovezi științifice copleșitoare că eșecul de a preveni pierderea de greutate și de mușchi la pacienții cu cancer poate submina eficacitatea tratamentelor și crește semnificativ riscul de efecte secundare grave.  Pentru cei la care vindecarea nu mai este posibilă, o stare nutrițională precară afectează calitatea vieții și reduce timpul de supraviețuire. Cu toate acestea, malnutriția, în ciuda faptului că este cea mai frecventă și mai gravă complicație a cancerului, continuă să primească o prioritate inacceptabil de scăzută în politicile naționale de îngrijire a pacienților și în serviciile pentru pacienți.

Șapte recomandări- cheie

–        Dreptul la îngrijiri oncologice și medicamente de înaltă calitate trebuie să se aplice în mod explicit îngrijirii nutriționale optime.

–        Măsurarea și monitorizarea stării nutriționale și metabolice ar trebui să fie sistematizate și revizuite ca parte standardizată a proceselor echipei multidisciplinare.

–        Toate echipele multidisciplinare ar trebui să includă un dietetician specializat în oncologie.

–        Dezvoltarea unui cadru standardizat pentru educație și formare în domeniul nutriției, extins la toți cei implicați în îngrijirea bolnavilor de cancer în prezent și în viitor.

–        Toate autoritățile statelor membre ar trebui să înființeze un grup de coordonare în domeniul nutriției care să aibă legătură cu centrele oncologice complete.

–        Ar trebui să se aloce fonduri pentru cercetare în vederea identificării strategiilor eficiente de punere în aplicare pentru integrarea unei îngrijiri nutriționale optime în tratamentul cancerului.

–        Pacienții cu cancer ar trebui să aibă acces în timp util la informații și resurse privind nutriția, dieta și terapiile nutriționale relevante pentru tipul și stadiul bolii lor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here