Documentele privatizarilor la indemana parlamentarilor. Esti de acord?

0
656
dosare_mana

dosare_manaSenatul a aprobat, marti, o propunere legislativa privind accesul parlamentarilor la documentele privatizarilor, initiata de Lia Olguta Vasilescu (PSD), potrivit careia presedintii Camerei Deputatilor, Senatului sau ai comisiilor pot solicita informatii si documente referitoare la privatizari.

 Potrivit proiectului, Guvernul si celelalte organe ale administratiei publice vor fi obligate sa prezinte, in cadrul controlului parlamentar al activitatii lor, la solicitarea scrisa a presedintelui Camerei Deputatilor, Senatului sau al unei comisii parlamentare, in termen de 5 zile, prin intermediul reprezentantului autorizat al autoritatii care detine informatii si documente referitoare la privatizare, urmand ca pentru aceste informatii si documente sa se asigure securitatea transportului, necopierea si pastrarea secretului acestora. In conformitate cu propunerea legislativa, prin documente de privatizare se intelege documentele elaborate cu ocazia derularii procedurilor de privatizare, inclusiv cele ulterioare privatizarii, in conditiile stabilite prin contractele de privatizare.
„Sunt arhicunoscute cazurile in care s-a cerut desecretizarea dosarelor de privatizare, cum ar fi Sidex Galati, Bancorex, Petrom, Electrica Sud, Alro Slatina etc. si institutiile care detin aceste documente au refuzat prezentarea lor. Parlamentarii au nevoie de informatii complete in ceea ce priveste domeniul privatizarii si clauzele din contractele de privatizare pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activitatii Guvernului in domeniul privatizarii, dar si pentru a elabora noi acte legislative care reglementeaza domeniul privatizarii”, se arata in expunerea de motive.
Guvernul nu a sustinut adoptarea acestei propuneri legislative.
Comisia juridica a adoptat anterior raport de respingere a propunerii legislative. Raportul comisiei a fost respins, fiind inregistrate 36 de voturi favorabile, 47 impotriva si 3 abtineri. Propunerea a fost adoptata de plenul Senatului, in calitate de prima Camera sesizata, cu 51 de voturi „pentru”, 32 impotriva si cinci abtineri.
„Cred ca este un pas important pentru cat mai multa transparenta pentru activitatea publica a Romaniei”, a comentat presedintele Senatului, Mircea Geoana. (Sursa: Mediafax)

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here