Documentarul AGERPRES „Tărâmul dintre ape” la CRONOGRAF, Chișinău

0
1091

Documentarul Video „Tărâmul dintre ape” a fost proiectat, luni, 29 mai, în a cincea zi a FESTIVALULUI INTERNAȚIONAL DE FILM DOCUMENTAR CRONOGRAF, la Chișinău.

Tărâmul dintre ape” vorbește despre Delta Dunării, prin intermediul poveștilor de viață ale unor localnici, fie ei lipoveni, ucraineni sau greci, pentru care fâșia aceasta de pământ este unicul loc numit „acasă”. Cu ajutorul filmărilor aeriene şi al filmărilor subacvatice, echipa AGERPRES Video a încercat să ilustreze cât mai bine realitatea acestui loc, prezentat nu doar într-un mod turistic.

La eveniment a fost prezentă întreaga echipă care a lucrat la „Tărâmul dintre ape”: Marilena Gheorghiță, Sergiu Olteanu și Andrei Cârlan. Astfel, la finalul difuzării materialului, în cadrul sesiunii de Q&A, realizatorul Marilena Gheorghiță a precizat faptul că ideea documentarului a pornit din curiozitatea și provocarea de a descoperi acest tărâm deosebit, fără a interveni și fără a modifica realitatea. Mai mult, aceasta a adăugat: „Am descoperit părți gri, cu foarte multă suferință, durere, singurătate. Dar, în locul acela, dincolo de singurătatea aceasta, există speranța, pe care am văzut-o. Există bucuria unei clipe pe care o trăiești simplu, pentru că noi am uitat să apreciem ceea ce înseamnă simplu și căutăm de fiecare dată complexitatea”.

Totodată, Marilena Gheorghiță a subliniat și faptul că popoarele din Deltă, cu tradițiile și obiceiurile lor, alcătuiesc practic „o mică Europă”, cu oameni care și-au pus amprenta asupra acestui loc unic.

Documentarul „Tărâmul dintre ape” poate fi urmărit online, la linkul: https://goo.gl/bKZ0V0.

Tot în cadrul CRONOGRAF, Agenția Națională de Presă a prezentat și documentarul „Descoperă România cu Peter Hurley”, povestea irlandezului îndrăgostit de români și de România.

Despre AGERPRES

Fondată în 1889, AGERPRES este Agenția Națională de Presă a României. Aceasta are rolul de a oferi informații echilibrate, cu caracter imparțial, și de a fi principala sursă de informare pentru cetățenii și instituțiile din țară, dar și cea mai importantă sursă de știri despre România, în exterior. Din 1921, agenția a avut o transmisie neîntreruptă de știri și informații. Printre serviciile AGERPRES se regăsesc: fluxurile de știri tematice, serviciile și arhiva de fotografie de presă, monitorizarea de presă, serviciile video și multimedia, fluxul documentare, precum și servicii de imprimare.

Despre FESTIVALUL INTERNAȚIONAL DE FILM CRONOGRAF

Festivalul CRONOGRAF este la ora actuală unicul festival internațional de film documentar din Republica Moldova. El este organizat anual la Chişinău, începând cu 2001. Acest eveniment a apărut la iniţiativa unui grup de tineri cineaşti moldoveni, organizaţi în cadrul OWH Studio, care şi-au propus să animeze viaţa culturală din Republica Moldova şi să aducă mai aproape de publicul autohton documentare de ultimă oră din întreaga lume.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here