Doar 8% dintre firmele romanesti ar putea evita intrarea in incapacitate de plata

0
707
firme-grafice-faliment

firme-grafice-falimentDoar 8% dintre companiile din Romania au un risc foarte redus de a intra in incapacitate de plata, majoritatea firmelor fiind incadrate in zone periculoase din acest punct de vedere, potrivit ICAP Romania, firma specializata in evaluarea riscurilor de creditare.

Analiza de risc este realizata pe baza datelor financiare ale celor circa 450.000 companii active care si-au declarat datele financiare pentru 2010 si 2011.

Datele arata ca intre 2010 si 2011 cifra de afaceri totala declarata de companiile din Romania a crescut cu 16%, de la 816 miliarde de lei la 944 miliarde de lei, in timp ce profitul net cumulat s-a dublat la 11 miliarde de lei, fata de 5 miliarde de lei in 2010.

In acelasi timp, bancile au crescut valoarea creditelor acordate companiilor cu 10% in 2011, in conditiile in care in 2010 imprumuturile au totalizat 135 miliarde de lei, iar in 2011 au ajuns la 148 miliarde de lei, potrivit datelor ICAP Romania.

Cresterea cifrei de afaceri a venit in special din evolutia comertului si industriei, unde s-a inregistrat un avans al afacerilor de 16%. Aceste doua sectoare au raportat si o dublare a profitului net.

Sectorul serviciilor a inregistrat o crestere moderata de doar 8%, in timp ce profitul net s-a majorat de la 0,3 miliarde de lei la 1 miliard de lei.

„Paradoxal, cand vine vorba de cele mai mari riscuri de intrare in incapacitate de plata, rolurile se schimba, astfel industria are cel mai mare risc (12%), aceasta fiind urmata de comert (9%) si servicii (8%)”, a declarat la o conferinta pe tema insolventelor, Norela Leculete, credit risk consultant ICAP Romania.

Ea a aratat ca analiza de risc realizata de companie a relevat faptul ca 55% dintre firmele romanesti nu si-au schimbat gradul de risc, in timp ce 23% si-au imbunatatit riscul de credit si 22% si-au inrautatit situatiile financiare.

Astfel, o analiza a ratingurilor ICAP ale tuturor companiilor romanesti arata ca marea majoritatea sunt evaluate in zonele de risc mai ridicate, respectiv C2, D1, D2 si E1.

Reprezentantul ICAP spune ca 22% din companiile sunt clasificate in zona de risc E1, ceea ce reprezinta o probabilitate de neplata de 35%.

De asemenea, 23% din companiile romanesti evaluate cu D2 vor avea o probabilitate de neplata de 14,5% si 20% din cele evaluate cu D1 vor avea o probabilitatea de neplata de 7%.

ICAP este specializata in evaluarea de risc de creditare a companiilor, pe baza datelor comerciale, financiare si tranzactionale. (MEDIAFAX)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here