Descopera povestea apei datatoare de viata si de tinerete vesnica la “Ziua Lacului Siriu”

0
863

Acolo unde dealul se ingana cu muntele, la poalele mandrilor munti ai Siriului, de-a lungul vremii s-au tesut multe legende…

De mii de ani, intre varfurile stancoase cu care Siriu pare ca piaptana norii, sclipeste ca un ochi vesnic treaz, un iezer, Lacul Vulturilor. Legenda spune ca la picioarele acestor munti se inalta candva palatul unei imparatese vesnic tanara, plin de stralucire, cu turlele de aur. Pentru a-si pastra frumusetea, in fiecare an, ea trebuia sa-si inlocuiasca inima imbatranita cu a unei fecioare frumoase. Insa, turistii care vor sa afle mai multe despre apa datatoare de viata si de tinerete vesnica sunt asteptati duminica, 2 septembrie la “Ziua Lacului Siriu”.

La jumatatea drumului dintre Brasov si Buzau, se deschide o intindere de apa infinita, in toate nuantele de albastru si verde: lacul de acumulare Siriu, amplasat pe cursul superior al raului Buzau, in zona localitatii Siriu.

Organizatorul evenimentului este Fundatia Karitas, iar proiectul este finantat prin Regio – Program Operational Regional 2007-2013, axa prioritara 5 – Dezvoltarea durabila si promovarea turismului, 53 – Promovarea potentialului turistic si crearea infrastructurii necesare in scopul cresterii atractivitatii Romaniei ca destinatie turistica.

Evenimentul va avea loc duminica, 2 septembrie, in localitatea Siriu si reprezinta o initiativa care contribuie la promovarea valorilor romanesti si a obiectivelor turistice cu un potential deosebit. Traditiile locului vor fi aduse in fata publicului prezent, care va lua contact cu elemente din cultura autohtona, un punct important in atractivitatea Romaniei ca destinatie turistica.

Spectacolul va incepe printr-o parada a costumelor populare buzoiene,  se vor prezenta spectatorilor cele mai frumoase cantece si dansuri populare muntenești din zona Buzaului iar copiii nu se vor plictisi pentru ca organizatorii au pregatit și pentru ei concursuri si activitati interactive pe apa.

Lacul este amplasat intr-o zona de o frumusete rara, unde omul si natura au reusit sa conlucreze intr-un mod stralucit, viaductele si drumul inconjoara lacul, izbutind sa etaleze si mai mult farmecul naturii. Siriu este ultimul contact cu civilizatia (ultima localitate a judetului Buzau spre Brasov) inainte de a intra in cararile salbatice ale padurilor ce impodobesc muntii ce se oglindesc in apa lacului.

Turistii pot face un minunat popas in mijlocul naturii, se pot bucura de peisaje mirifice, aer curat, miros de rasina si locuri de poveste. Multitudinea obiectivelor turistice, cadrul natural unic prin culmile sale prelungi, pajistile intinse si panorama pe care o ofera asupra Carpatilor de Curbura reprezinta tot atatea indemnuri la drumetie, o gura de aer curat, si nu in ultimul rand frumusetea acestor locuri de legende si cantece haiducesti care asteapta sa fie descifrata din undele tainice ale lacului.

Siriu este un lac de acumulare imens (cu o lungime de 10 km, o suprafata de 500 ha si un volum de 155 milioane m3), ce a aparut in urma construirii barajului Siriu, cel mai mare baraj de pamant (roca, steril si miez de argila — volumul total al umpluturilor fiind de 8,3 milioane m3) din Romania, dar si din sud-estul Europei.

Oamenii dintre dealurile si muntii Buzaului au reusit sa conserve tocmai lucrurile pentru care un orasean paraseste fericit aglomeratia sufocanta a metropolelor: aerul curat, politetea si ospitalitatea, noptile linistite, mancarea sanatoasa si, nu in ultimul rand, ineditul.

Zona Siriului este o oaza de liniste, lipsita de poluare, fiind binecunoscuta pentru curentii sai bioenergetici benefici. in aceasta zona omul si natura au sporit impreuna frumusetea locurilor si nu poti sa nu admiri de sus, de pe baraj, peisajele mirifice si sa nu remarci cum apele inspumate ale Buzaului si-au gasit in sfarsit linistea in lacul Siriu, atent vegheat din toate partile de paduri seculare si de piscuri impunatoare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here