Declansarea unui razboi civil in Siria nu va intarzia sa apara, iar efectele vor fi catastrofale, avertizeaza secretarul general al ONU

0
644
siria

siriaSecretarul general al ONU, Ban Ki-moon a avertizat Guvernul sirian si opozitia ca nu exista prea mult timp pentru a evita razboiul civil in tara dupa atacul asupra coloanei oficiale a observatorilor Natiunilor Unite in Siria.Ban Ki-moon a declarat in fata Adunarii Generale a ONU ca cele doua parti

„trebuie sa realizeze ca nu a mai ramas mult timp pentru incetarea violentelor” si sa permita o rezolvare politica a conflictului „intre Guvern si cei care vor schimbarea”.

Ban a adaugat ca bomba care a explodat miercuri la trecerea coloanei oficiale a observatorilor ONU in Siria, ranind zece militari, este un „indiciu al dificultatilor si pericolului” misiunii Natiunilor Unite in tara.

El a declarat, de asemenea, ca se teme „ca un razboi civil de mare anvergura cu efecte catastrofale pentru Siria si regiune” ar putea izbucni daca violentele nu vor inceta. Anterior, intr-un comunicat, secretarul general al ONU a declarat ca explozia de miercuri ar putea ridica semne de intrebare asupra misiunii Natiunilor Unite in tara.

„Astfel de incidente, daca se adauga violentelor continue care ne-au fost raportate in mai multe orase din Siria, ridica semne de intrebare asupra angajamentului partilor de a pune capat violentelor si ar putea avea o incidenta directa asupra misiunii” ONU, a declarat Ban in acest comunicat difuzat de purtatorul sau de cuvant, Martin Nesirky.

O incarcatura a explodat miercuri la intrarea in orasul sirian Deraa (sud), la trecerea unei coloane oficiale a observatorilor ONU in care se afla generalul norvegian Robert Mood, seful misiunii ONU, potrivit unui fotoreporter al AFP. Acesta din urma a precizat ca explozia a avut loc dupa trecerea celor patru vehicule ale ONU.

in spatele vehiculelor ONU, la aproximativ 150 de metri, se aflau cele ale armatei siriene si jurnalistilor, a subliniat el. Zece militari sirieni, dintre care cel putin un ofiter, au fost raniti in explozie, potrivit unui bilant al ONU.

Consiliul national sirian (CNS), principala coalitie a opozitiei, a acuzat regimul presedintelui Bashar al-Assad ca este la originea acestui atentat.

Aceasta este prima data cand o coloana oficiala a ONU este vizata de la mobilizarea observatorilor in Siria la 15 aprilie, pentru a supraveghea un armistitiu ignorat continuu.

„Nu sunt motive sa credem ca explozia viza coloana Misnus (Misiunea de supraveghere a ONU in Siria), totusi acest incident demonstreaza conditiile dificile si hazardate in care lucreaza observatorii nostri”, subliniaza comunicatul ONU.

„Acesta arata, de asemenea, situatia periculoasa si precara in care se afla populatia siriana de mai multe luni”, a adaugat acesta.

Potrivit purtatorului sau de cuvant, Ban a „cerut tuturor partilor sa respecte incetarea violentelor si sa coopereze cu observatorii Misnus”.

Potrivit ONU, 70 de observatori militari neinarmati sunt in prezent mobilizati in Siria, precum si 43 de civili in cadrul Misnus. Aceasta misiune a fost creata printr-o rezolutie a Consiliului de Securitate pentru a supraveghea incetarea focului instaurata la 12 aprilie si incalcata in mod repetat. Observatorii ar urma sa ajunga la 300 de militari pana la sfarsitul lui mai.

Marti, in fata Consiliului de Securitate, emisarul international pentru Siria Kofi Annan si-a aparat planul de pace, apreciind ca observatorii ONU au un efect de calmare a conflictului.

El a recunoscut, totusi ca regimul Assad si rebelii sunt „foarte greu de convins” sa depuna armele.

Aproximativ 12.000 de persoane, majoritatea civili, au murit de la izbucnirea revoltei populare, potrivit Observatorului sirian pentru drepturile omului. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here