Datornicii la intretinere ar putea scapa de penalitati

0
648
lista-intretinere

lista-intretinereComisia Juridica a Camerei Deputatilor avizat marti, cu unanimitate de voturi, proiectul initiat de deputatul PC Bogdan Ciuca si semnat de toate grupurile parlamentare, privind scutirea penalitatilor la intretinere a persoanelor cu venituri medii pe familie de sub 1.000 de lei.

 Raportul favorabil cu amendamente la propunerea de modificare a Legii 230/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari, a fost adoptat cu unanimitate de voturi.

Deputatul PC Bogdan Ciuca a explicat ca proiectul acorda scutiri de la penalitati pentru datorincii care detin venituri medii pe familie de sub 1.000 lei.

„Cei care au venituri medii pe familie de sub 10 milioane, initial era de 6 milioane, dar comisiile au ridicat plafonul, daca isi platesc datoria cu titlul de baza in termen de un an de zile de la aparitia si publicarea in Monitorul Oficial a actualei modificari legislative, vor fi scutiti de plata penalitatilor. Dar ei trebuie sa-si plateasca integral datoria cu titlu de baza. si-au platit datoria cu titlu de baza, scapa de plata penalitatilor”, a spus conservatorul.

El a subliniat ca penalitatile sunt stearse si „din relatia asociatie-furnizor de serviciu”, mentionand ca furnizorii sunt si ei fericiti ca-si primesc bani pe serviciile de intretinere.

„Altfel scutim locatarul si ramane asociatia incarcata cu penalitatile catre furnizor. Deci penalitatea asta se sterge pana la capat. Furnizorul isi primeste datoria cu titlul de baza. Ei sunt foarte fericiti pentru ca ei scriptic au de primit bani de la locatori, dar practic nu or sa primeasca niciodata. in situatia in care dam termenul acesta de un an de zile toti vor simti ca este o oportunitate sa scape de penalitati. Se vor imprumuta, vor strange cureaua si isi vor plati datoria intr-un an de zile, iar furnizorul va obtine lichiditati la care nu mai spera. si datorita acestei legi si furnizorul este fericit”, a spus Ciuca.

Intrebat de unde stie ca furnizorii vor fi multumiti, deputatul a precizat ca initiatorii au avut discutii cu o parte din furnizori si asociatiile de locatari.

„Statul nu are nicio legatura ca nu pierde nimic. Sunt oameni care au 20 de milioane sa plateasca datoria de baza, si pentru ca nu au avut de unde, printr-un mod de calcul aberant au ajuns sa plateasca 30 de milioane penalitati plus datoria de baza. Cand face omul rost de un milion de lei i se spune ca trebuie sa plateasca din penalitati, nu din datoria de baza care produce in continuare penalitati. in situatia asta, omul nu mai plateste nimic. Pe cand asa, va incerca sa beneficieze de anul asta de gratie pentru a-si plati datoriile si sa scape de penalitati. Daca ajunge cu plata la zi, i se sterg penalitatile. Asociatia de locatari face dovada ca i s-au sters datoriile, iar furnizorii isi primesc integral sumele restante”, a mai spus Ciuca.

El a subliniat ca „acum furnizorii nu primesc nimic”, iar „oamenii sunt disperati ca li se vor scoate casele la licitatie pentru datorii”.

„Nici societatatea nu vrea sa se ocupe de vanzari la licitatie, instanta, cheltuieli mari. Pe hartie au de primit multi bani, dar nu primesc deloc”, a mai spus deputatul.

El a explicat ca „au mai fost niste amendamente adoptate la Senat care au fost eliminate”, unul din ele referindu-se la punerea unui sigiliu locatarului respectiv pana plateste datoria de baza, dar si alte amendamente legate de veniturile obtinute din administrarea partilor comune sunt obligatoriu sa fie afisate sa stie toti locatarii cati bani s-au obtinut.

In final, deputatul a precizat ca, in opinia sa, „nu vor fi probleme cu votul in plen a acestei legi, pentru ca e un proiect sustinut de toate grupurile parlamentare”. (Mediafax)

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here