Dan Suciu: Salariile bugetarilor se vor majora in medie cu 5%

0
775

Salariile a mai mult de jumatate dintre bugetari se vor majora in medie cu 5% de la 1 august, a anuntat miercuri purtatorul de cuvant al Guvernului, Dan Suciu, aratand ca cea mai mare crestere va fi in cazul asistentilor sociali – 20%, in timp ce in alte cazuri majorarea va fi ”modica”, anunta Mediafax.

Suciu a precizat ca majorarile anuntate se raporteaza la valoarea salariului minim actualizat incepand cu 1 mai.

El a subliniat ca Guvernul a avut in vedere doar a doua jumatate a claselor de salarizare (veniturile cele mai mici), adica ”mai mult de jumatate dintre bugetari”.

Potrivit purtatorului de cuvant al Guvernului, majorarea cea mai semnificativa este in cazul asistentilor sociali – pana la 20%, in vreme ce in cazul altor categorii este vorba de sume modice (1%).

”Majorarile sunt pana la 20%, de exemplu, la asistenti sociali. Sigur, in alte categorii sunt mult mai reduse, sunt mai degraba modice, intram pe 1%, dar avem aceste majorari pe toate clasele salariale. Pe medie vorbim de o crestere salariala, pe fondul de salarii, undeva la 5%. Ordonanta vine dupa o crestere salariala pe tot sectorul public de 10% si sa nu uitam ca de la 1 mai vorbim de un nou salariu minim pe economie. Actualizarea datelor se bazeaza pe salariul minim de 1250 de lei, care intra in vigoare de la 1 mai. Deci toate datele de majorare pe care le anuntam se raporteaza la salariul minim de 1250, nu la cel existent in plata astazi, in luna aprilie”, a precizat Suciu.

Ordonanta de urgenta prin care se vor reglementa aceste modificari va fi adoptata in sedinta de Guvern de saptamana viitoare. Actul normativ va intra in dezbatere publica la inceputul saptamanii, dupa consultari ale ministrului Muncii cu sindicatele.

”Ordonanta va fi publica undeva la inceputul saptamanii. Pana atunci mai au loc cateva discutii cu sindicatele. Este o ordonanta care prevede modificari salariale, evident cresteri salariale, pe baza unor principii pe care ni le-am asumat”, a anuntat Suciu.

El a explicat motivele pentru care Guvernul a decis sa faca aceste majorari.

”Persoane angajate la un anumit moment, indeplinind anumite functii comune cu alte persoane, beneficiau de salarizari diferite. Acest lucru crea o mare disfunctionalitate si o problem de legalitate in sistem, deoarece avem o serie de procese in instanta pentru clarificarea acestor lucruri”, a detaliat Suciu, aratand ca s-a eliminat si egalizarea salariilor cu vechime diferita.

”Pentru acest an impactul va fi undeva la 500 de milioane de lei, iar pentru 2017 va fi 2,3 miliarde de lei brut, adica 1,5 miliarde lei net”, a mai spus Suciu.

”Se aplica de la 1 august, prima plata se va face pe 1 septembrie”, a mai mentionat purtatorul de cuvant al Guvernului.

Suciu: O buna parte din banii necesari pentru majorari vor veni din dividendele companiilor de stat

Purtatorul de cuvant al Executivului, Dan Suciu, a anuntat ca „o buna parte” din fondurile necesare la rectificarea bugetara pentru acoperirea cheltuielilor rezultate in urma majorarilor salariale vor veni din dividendele obtinute de companiile de stat.

La finalul sedintei in care premierul a anuntat cresterea salariilor pentru mai mult de jumatate dintre bugetari, jurnalistii l-au intrebat pe purtatorul de cuvant al Guvernului de unde vor fi luati banii avand in vedere ca impactul bugetar este de aproximativ 500 de milioane de lei in 2016.

„Am gasit o solutie (…), dividendele de la companiile de stat pe care le incasam anul acesta sunt mai mari decat le-am anticipat si vom vrea sa avem dividende si mai consistente pentru ca putem obtine acest lucru imediat in perioada urmatoare. Deci, buna parte din suma pe care o asiguram pe aceasta majorare care vine din rectificare vine din dividendele pe care le vom solicita companiilor de stat”, a spus Suciu.

El nu a inaintat nicio cifra, dar a afirmat ca Ministerul de Finante a facut estimari in acest sens si a transmis „intr-un cadru institutional”, in sedinta de Guvern, aceasta solutie.

Suciu a subliniat faptul ca, in prezent, companiile de stat trebuie sa vireze la bugetul de stat 50% din dividendele obtinute, dar a explicat faptul ca Executivul ia in calcul cresterea acestui procent pana la 75%.

„Exista o obligatie ca 50% din dividende sa fie, prin lege, virate catre bugetul de stat. Anul acesta dividendele sunt mai consistente, sunt mai mari, si exista posibilitatea sa majoram acest cuantum, care este minim. in functie de posibilitati, cuantumul poate fi crescut cu un alt procent. in functie de necesitati putem creste acest procent, fara sa afectam politica de investitii a companiei respective. Prin hotarare de guvern poate fi modificat procentul de 50%”, a explicat Suciu, adaugand ca Guvernul ia in calcul o crestere pana la 75%.

El a mai spus ca societatile cu capital de stat au rezultate financiare bune si „impart dividende” sau tin banii fara sa faca investitii.

„Decat sa-i tina-n banca, ii vireaza la noi”, a concluzionat Suciu.

Purtatorul de cuvant al Executivului a justificat aceasta decizie prin faptul ca exista un orizont de asteptare in sectorul public si Guvernul trebuie sa rezolve situatia.

„Exista un orizont de asteptare foarte mare legat de aceasta salarizare. Noi am mostenit acest orizont de asteptare si o serie intreaga de promisiuni care au lansat o asteptare in sectorul public extrem de mare si noi cumva trebuie sa raspundem acesteia intr-un cadru financiar responsabil”, a conchis Dan Suciu.

Suciu: Guvernul priveste cu ingrijorare spre initiativele Parlamentului care produc costuri bugetare

Guvernul este ingrijorat cu privire la initiativele parlamentarilor care presupun modificari bugetare, a declarat miercuri purtatorul de cuvant al Executivului, Dan Suciu.

”Sa nu uitam orizontul fiscal bugetar extrem de strans in care ne desfasuram activitatea. Suntem pe un deficit asumat la limita a 3%, iar impactul financiar bugetar speram sa nu fie perturbat si de alte initiative care vin din Parlament”, a subliniat Suciu.

El a facut aceste afirmatii in contextual prezentarii ordonantei de urgenta care prevede cresteri salariale pentru mai bine de jumatate dintre bugetari.

”Acesta e motivul pentru care le privim cu mare ingrijorare si preocupare, pentru ca vrem ca acest cadru fiscal pe care ni-l organizam sa poata intra in plata undeva la 1 august”, a adaugat purtatorul de cuvant al Executivului.

Dan Suciu a tinut sa precizeze ca, in opinia Guvernului, daca apar elemente suplimentare la nivelul Parlamentului care presupun costuri bugetare, calendarul aplicarii OUG privind salariile bugetarilor poate fi perturbat.

”Speram sa nu. Dar privim cu atentie toate initiativele care prevad modificari bugetare la nivelul comisiilor parlamentare in acest moment”, a conchis Suciu.

Afirmatiile vin in conditiile in care deputatii din Comisia de munca au dezbatut, marti, timp de sapte ore, legea pentru adoptarea OUG nr. 57/2015 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice in 2016 si alte masuri fiscal-bugetare, adoptand 130 de amendamente, impactul bugetar al unuia singur – egalizarea salariilor functionarilor din administratia locala cu cei din administratia centrala – fiind de 1,6 miliarde de lei.

Explicatia oferita de social-democratul Adrian Solomon, presedintele Comisiei de munca, a fost ca deputatii vor ”sa traga un semnal de alarma” privind necesitatea legii salarizarii unitare.

”O buna parte din ele trebuie sa se mentina pentru ca este vorba despre Ministerul Transporturilor, Ministerul Mediului, Ministerul Telecomunicatiilor, ANPC, dar in primul rand sunt ministere cu impact in societate. Nici un proiect nu poate sa se deruleze fara aviz de la Ministrul Mediului, cerem celor de la Transporturi absorbtie de fonduri europene pe infrastructura mare si nu reusim sa ii stimulam nicicum financiar. Pana la urma trebuie sa decidem care este domneiul prioritar care trebuie sa fie sprijinit. Guvernul poate veni sa spuna: «anul acest putem sa asiguram doar 30% din cresterile care se cer sau 10% sau 2%». Sa vina cu un procent. Asteptam deschidere spre dezbateri pozitive din partea Guvernului. Ca nu sunt bani, deschidem cutia Pandorei si dam drumul la infringement nu ne mai sunt pe plac”, a sustinut presedintele Comisiei de munca.

Solomon a mai spus ca PSD ar putea sa sustina amendamentele in plen, daca Guvernul nu va prezenta legea salarizarii, afirmand insa ca trebuie sustinute masuri care sa poata sa fie aplicate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here