Curtea de Conturi a constatat plati nelegale de 6 milioane de lei pentru managerii de la Transporturi

0
591
mita-spaga-mana-coruptie

Ministerul Transporturilor nu a revizuit in 2013 contractele de mandat incheiate cu administratorii si directorii mai multor entitati aflate sub autoritatea institutiei, ceea ce a cauzat plati nelegale ale indemnizatiilor si pierderi de aproape 6 milioane lei, potrivit Curtii de Conturi.

„In calitate de autoritate publica tutelara, MT nu a luat masuri privind revizuirea contractelor de mandat incheiate cu membrii consiliilor de administratie si cu directorii din unele regii autonome, companii si societati nationale, precum si societati comerciale aflate sub autoritatea MT, ceea ce a condus la plata nelegala a indemnizatiilor, cuantumul acestora fiind peste cel prevazut de lege, consecinta fiind afectarea bugetelor operatorilor economici, cu suma de 5.973 mii lei”, se arata in raportul Curtii de Conturi pe anul 2013, definitivat la finele anului trecut, potrivit Mediafax.

Curtea de Conturi noteaza ca a constatat la Ministerul Transporturilor o serie de deficiente si abateri, dintre care unele producatoare de prejudicii, iar altele cu impact major asupra situatiilor financiare.

Una dintre recomandarile facute Ministerului Transporturilor a fost stabilirea prejudiciului determinat de plata fara temei legal a indemnizatiilor achitate membrilor consiliilor de administratie si directorilor, peste limita prevazuta prin dispozitiile OUG nr. 51/2013, precum si dispunerea masurilor pentru recuperarea acestuia, potrivit legii.

Managementul privat la companiile de stat a fost introdus la solicitarea FMI, principiile guvernantei corporative fiind stabilite prin OUG 109/2011.

Prin OUG 51/2013, Guvernul a modificat si completat Ordonanta de Urgenta din 2011, limitand salariile directorilor din companii de stat.

Ministerul Transporturilor a mandatat in iulie 2012 asocierea PwC-D&B David si Baias-George Butunoiu sa recruteze managementul superior, respectiv directorii generali si membrii CA, pentru companiile aflate sub autoritatea institutiei cu o cifra de afaceri mai mare de 7,3 milioane euro.

Recrutarea managementului superior viza companiile CFR SA, CFR Calatori, Tarom, CNADNR, Metrorex, Aeroporturi Bucuresti, Administratia Porturilor Maritime Constanta, Administratia Canalelor Navigabile, Aeroportul International Timisoara „Traian Vuia”, Telecomunicatii CFR si Electrificare CFR.

Managementul entitatilor din subordinea Transporturilor a suferit numeroase modificari in ultimii doi ani, prin demisii sau demiteri.

Ministrul Transporturilor, Ioan Rus, anunta la finele lunii noiembrie ca, dupa stabilirea reprezentantilor institutiei in Adunarile Generala ale Actionarilor (AGA) la companiile din subordine, in urmatoarele saptamani vor fi numiti si membrii Consiliilor de Administratie (CA) si managerii executivi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here