Cum au crescut 12 oameni un business de la unu la 100 de milioane de euro in plina criza

0
713
business-plan

business-planKDF Energy este o companie de care putini auzisera pana anul acesta, dar care a reusit in 2009, perioada in care s-a vorbit mai mult de insolvente si de falimente, sa-si creasca afacerile de 100 de ori, de la unu la 100 mil. euro.

 George Brailoiu, proprietarul acestui business care se ocupa cu vanzarea de certificate de emisii de gaze cu efect de sera, spune ca suma nu este deloc mare tinand cont de faptul ca in acest domeniu afacerile au de multe ori cate noua zerouri.

O zi normala de lucru pentru cei 12 angajati ai KDF Energy, firma infiintata inca din 2002, dar care initial activa in domeniul consul­tantei pentru energia electrica, incepe la ora noua dimineata si dureaza pana seara la sapte, o mare parte din activitate fiind tocmai partea de urmarire a burselor pe care se tranzactioneaza certificatele de emisii: Londra, Paris si Amsterdam.

„In 2008 am pregatit terenul. Am creat contractele, echipa, relatiile internationale cu contrapartile. Cea mai dificila parte a acestui inceput a fost crearea cadrului con­tractual legislativ, care sa fie in concordanta si cu legislatia romana si cu cea a altor piete externe”, spune Brailoiu, care inainte de a-si pune pe picioare aceasta firma a lucrat tot in domeniul energetic.

In ciuda faptului ca societatea a avut cea mai agresiva crestere din 2009 dintre toate companiile din Romania, Brailoiu spune ca 100 de milioane de euro nu sunt un business mare pentru bransa sa.

„E o suma mica daca ne uitam la con­curentii nostri care au miliarde de euro. Cred ca i-as face sa zambeasca pe com­petitorii mei cu o cifra de afaceri de 100 de milioane de euro”, spune reprezentantul KDF Energy.

Ce sunt certificatele de emisii

Certificatele de emisii de gaze cu efect de sera sunt un fel de drepturi de poluare pe care le primesc gratuit 229 de companii din Romania in perioada 2008-2012. in fiecare an din intervalul mentionat anterior, com­paniile care activeaza in domeniile energie, rafinare de produse petroliere, ciment, metalurgie sau sticla primesc un anumit numar de certificate de emisii in mod gratuit.

Aceste certificate se dau in functie de gradul de poluare al fiecarui agent. Daca agentul polueaza mai mult, trebuie sa cumpere certificate in plus, daca polueaza mai putin, poate sa-si vanda surplusul si sa-si finanteze cu banii obtinuti investitii in modernizare. Anul de referinta care a fost luat in calcul pentru stabilirea nivelului de certificate de emisii pentru fiecare industrie este anul 2003. in total, in perioada 2008-2012, compa­niile din Romania au alocate circa 350 de milioane de certificate, adica aproximativ 70 de milioane de certificate anual. Cele mai multe certificate le primesc companiile din energie, urmate de cele din metalurgie si ciment. Potrivit unor specialisti, in 2008, la nivelul tuturor companiilor din Romania au ramas circa 20 de milioane de certificate care nu au fost utilizate, ceea ce la preturile de atunci a insemnat 500 de milioane de euro irositi.

Care este scopul?

Ideea este ca pana in 2012 companiile sa investeasca mult in modernizarea instala­tiilor, astfel incat emisiile de CO2 sa se reduca pentru ca din 2013 alocarile de certi­ficate nu se mai fac gratuit, fiecare firma fiind obligata sa-si cumpere necesarul. Pentru companiile care nu au un depar­tament de trading de astfel de instrumente bine pus la punct, solutia angajarii unei fir­me de profil devine din ce in ce mai atractiva. „Sunt doua tipuri de clienti acum: cei care au inteles utilitatea colaborarii cu un trader si clientii mari de stat care nu au tra­deri, care nu au organizat licitatii, care sunt mai putin orientati spre business in mai pu­tine cuvinte”, explica Brailoiu. Spre exem­plu, rusii de la Mechel, unul dintre clientii KDF Energy, au facut anul trecut rost de 7 milioane de euro din vanzarea certi­ficatelor, in timp ce Oltchim tocmai a primit o amenda de 14,3 milioane de euro din partea Agentiei Nationale de Protectie a Mediului pentru ca-i lipseau peste 140.000 de certificate de emisii de gaze cu efect de sera. „in general, clientii din Romania au avut un excedent de certificate pentru ca in contextul crizei, multi si-au redus activitatea si au poluat mai putin.

Acestea se pot vinde catre oricine, catre fonduri de investitii de carbon si catre banci, dincolo de alti agenti economici. Avem multi clienti care si-au finantat activitatea in acest fel”, spune Brailoiu. in portofoliul KDF Energy se afla in prezent 50-60 de clienti provenind din domenii precum energie, metalurgie, chimie, sticla sau ciment.

Dupa 2012 incepe adevarata privatizare a Romaniei

„Companiile se pot transforma in speculatori, dar vor deveni speculatori numai acei agenti care au capacitatea intelectuala pentru a face aceste ope-ratiuni”, crede reprezentantul KDF Energy. Cel mai complicat aspect in ceea ce priveste tranzactionarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de sera este ce se va intampla dupa 2012 cand companiile nu vor mai primi gratuit aceste certificate, ci vor fi obligate sa si le cumpere de pe piata internationala. in contextul in care la nivel european se poarta o adevarata lupta cu produse chinezesti de exemplu, mult mai ieftine, costurile cu certificatele de emisii vor afecta si mai mult competitivitatea pro­duselor europene. in acest context, devine obligatoriu pentru multe companii sa faca tot ceea ce le sta in putere pentru a-si diminua nivelul de poluare pana in 2012, pentru ca dincolo de acest termen sa cumpere cat mai putine certificate de emisii.

„In 2013 va fi tristete mare. Companiile care nu-si gestioneaza bine programul de in­vestitii de mediu vor intra in incapacitate de plata. Esti obligat acum sa te modernizezi. Cred ca Romania va avea o mare problema strategica. Nu ai bani sa cumperi certificate, nu produci. Nu exista posibilitatea unor derogari. Atunci se va privatiza Romania rapid. Nu exista o viziune la nivel de actionari, de industrie. Singurul domeniu in care exista un lobby foarte puternic este cimentul, care este foarte bine reprezentat. Se vor face si alocari gratuite, dar numai in functie de politica de dezvoltare. Sistemul de achizitii de certificate va dura in perioada 2013-2020, dupa care in mod teoretic ar trebui sa urmeze o perioada de emisii zero”, explica Brailoiu.

Pretul carbonului, joc politic

In contextul in care emisiile de carbon sunt in stransa legatura cu strategiile industriale pe termen lung, pretul certi­ficatelor este unul care poarta o mare influenta politica. „Carbonul este un produs care include un risc politic foarte important. Angaja­mentul unui stat in ceea ce priveste aceasta problema are puterea de a modifica preturile. Un pret foarte mare al emisiilor de carbon te face necompetitiv. De aceea pe termen lung ai nevoie de o viziune politica pe termen lung”, explica Brailoiu. Dincolo de acesti factori mai sunt inca doi cel putin la fel de importanti care fac pretul certificatelor de emisii sa joace pe bursele internationale, spre bucuria sau necazul unora. „in 2009, pretul s-a prabusit de la 18 euro la 8 euro. Pretul a urmat criza. Valoarea unui certificat evolueaza in functie de pretul petrolului si de productia industriala. Pretul nu va creste cat nu-si revine economia. Volumele de tran­zactionare au scazut foarte mult, de aproape 10 ori”, spune Brailoiu. Maximul atins de pretul certificatelor de emisii a fost de 29 de euro inaintea crizei, iar minimul a fost de 2 centi.

„Pentru anul acesta ne-am propus initial o dublare a cifrei de afaceri, dar volumele au scazut tare mult, asa ca speram sa ne putem mentine rezultatele de anul trecut”, a mai precizat reprezentantul KDF Energy, companie care activeaza si pe pietele din Grecia, Estonia, Letonia, Lituania si Bul­garia.

Trading complet

Mentinerea cifrei de afaceri va avea un suport chiar si in contextul in care este de asteptat ca volumul tranzactiilor cu certificate de emisii sa scada: intrarea pe noi segmente de piata. „in 2010, am obtinut licenta de furnizare de gaze naturale si de energie electrica. Ne propunem sa facem un trading complet, cu energie, gaze si certificate de emisii. Din toamna vom incepe achizitia de energie de pe OPCOM (bursa de energie – n. red.) si de gaze de la importatorii din Rusia”, spune Brailoiu.

Desi afacerile cu energie electrica si-au trait cele mai bune vremuri la inceputul anilor 2000, cand s-au semnat marile con­tracte directe de achizitie de energie elec­trica ieftina, Brailoiu spune ca se lanseaza in acest business pentru a putea oferi un serviciu complet si ca nu este dispus sa preia niciun risc in mod gratuit. „incercam sa nu preluam chiar toate riscurile prin acceptarea unor clienti care ne-ar putea crea probleme. Facem o selectie”, spune Brailoiu in contextul in care multi furnizori de utilitati s-au confruntat anul acesta cu o crestere a facturilor nein­casate pe fondul problemelor de lichiditati cu care s-au confruntat clientii lor. „Cel mai bun om din echipa a adus 30 de milioane de euro din cele 100 de milioane de euro. Nu pot sa spun cine este, dar pot sa spun ca are tot ce-si doreste. Odata cu intrarea pe piata de furnizare de energie si de gaze naturale, vom mai angaja inca 10 oameni. Avem nevoie de forta de munca mai ales pe partea de reglementari”, spune Brailoiu. Potrivit unor declaratii anterioare ale sefului KDF Energy, un trader bun de certificate de emisii poate sa castige anual pana la 200.000 de euro, ceea ce echivaleaza cu salariul unui manager de top dintr-o multinationala.(Sursa: zf.ro)

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here