Cuburi inteligente – varianta inovativa de invatare ce reprezinta Romania la ImagineCup

0
683
Echipa iQube, formata din studenti ai Facultatii de Automatica si Calculatoare, din cadrul Unviersitatii „Politehnica” Timisoara, a prezentat astazi proiectul care va reprezenta Romania in finala concursului international ImagineCup.

Studentii Viktor Ardelean, Lucian Bara, Remus Barbatei si Otilia Stretcu, alaturi de coordonatorii drd. Andrei Stancovici si conf.univ. Marius Marcu, vor pleca spre Sidney, Australia. 70 de echipe vor concura anul acesta pentru marele premiu de 50,000 $.

Echipa timisoreana participa cu proiectul „LiveX Learning Platform”, ce propune folosirea unei platforme de invatare pe baza de experimente, prin  utilizarea unor cuburi inteligente proiectate de membrii echipei. Practic, proiectul consta intr-o paltforma software de tip cloud plus echipamente periferice (telefoane, tablete, iCubes).

Cuburile sunt echipamente electronice inteligente, prevazute cu display pe fiecare fata si comunica intre ele cu ajutorul undelor radio. Totodata sunt  inclusi diferiti senzori: accelerometru, difuzor, senzori de proximitate, etc. Aceste cuburi simuleaza jocuri de asociere a cuvintelor, puzzle sau chiar experimente de optica. Profesorii pot concepe propriile experimente, care ulterior sunt incarcate pe cuburile inteligente, și prezentate in  clasa. Scopul acestui proiect este de a accentua partea practica a educatiei.

„Am dorit sa oferim elevilor un instrument palpabil de invatare care sa nu dea senzatia de static”, a precizat Viktor Ardelean, membru iQube si LASTING Software. „ImagineCup este o competitie foarte speciala datorita complexitatii și are un scop bine definit. Studentii concureaza și incearca sa aduca o contributie minima in diferite domenii, cum ar fi medical sau educational”

Proiectul a fost deja prezentat in doua gradinite (Pygmalion Ghiroda și Smart Learning Centre Timișoara) și doua școli generale (Nr. 7 Sf. Maria Timișoara și Școala Generala din Giarmata) și a fost primit cu mult entuziasm.

George Pristavu, Developer & Platform Evangelist Director, reprezentantul companiei Microsoft Romania, in calitate de organizator al competitiei, a mentionat ca proiectul echipei timișorene reprezinta mai mult decat o solutie de dezvoltare software, „este o solutie care poate rezolva o problema majora existenta in educatie”

“Sustinem echipa iQube pentru ca, din punctul meu de vedere, aceste initiative reprezinta și viitorul companiilor. Platformele de acest tip sunt cu doi pași in viitor și trebuie conectate la activitatea noastra”, a spus Horian Damian, director general LASTING Software – sponsor principal al echipei iQube.

Despre ImagineCup
ImagineCup este principala competitie tehnica din domeniul IT destinata studentilor și elevilor din intreaga lume. Concursul reunește la start peste 300.000 de participanti din intreaga lume.  Competitia este organizata de Microsoft și iși propune sa gaseasca solutii pentru problemele existente la nivel global, identificate de Natiunile Unite, in domeniul sanatatii, educatiei, culturii, etc.

Despre LASTING Software
Aparuta in 1997 ca o divizie  in cadrul grupului  LASTING, compania  LASTING Software a luat nastere in ianuarie 2000, ca entitate independenta, dupa 4 ani de experienta internationala. Compania s-a dedicat in intregime serviciilor de dezvoltare de software. Astfel, in cadrul activitatii sale s-au definit doua mari linii: dezvoltarea de software  la comanda si dezvoltarea de produse proprii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here