Cu sau fara ajutorul FMI?

0
679
puzzle-money

puzzle-moneyLaudele de la FMI si acordarea transelor de imprumut au avut pentru Romania efectul invers celui scontat pe pietele internationale. Tara noastra nu a reusit sa vanda nimic la licitatia pentru obligatiuni de stat de joi, leul nu a crescut, iar bursa din Romania a continuat sa scada.

  Potrivit Wall Street Journal, succesul Ungariei in a vinde obligatiuni de stat explica de ce guvernul de la Budapesta a respins asistenta din partea FMI.

Acceptarea banilor de la FMI, in timp ce Ungaria respinge ajutorul Fondului, pare sa fi marcat Romania ca o tara cu probleme, potrivit Financial Times (FT), care comenteaza esecul Ministerului de Finante de la Bucuresti de a vinde obligatiuni din cauza randamentelor ridicate cerute de investitori.

Si Spania, unul dintre statele considerate de investitori ca avand probleme in administrarea datoriei suverane, a vandut, joi, titluri in valoare de 3,5 miliarde de euro, pe o perioada de trei ani, la un randament de 2,28%, cu peste un punct procentual mai putin fata de 3,32% in iulie.

„Licitatia Romaniei a avut, insa, mai putin succes. Ministerul Finantelor a respins ofertele pietei, deoarece investitorii cereau randamente de peste 8%, cu aproape un punct procentual peste actualul randament. Acceptarea de catre Romania a banilor de la Fondul Monetar International pare sa aiba efectul opus (celui vizat – n.r.), marcand tara ca una cu probleme, ceea ce ar putea explica de ce Ungaria continua sa respinga ajutorul Fondului”, noteaza FT.

Succesul Ungariei in a vinde obligatiuni de stat explica de ce guvernul de la Budapesta a respins asistenta din partea FMI, in timp ce Romania a continua sa accepte ajutorul Fondului, potrivit cotidianului american Wall Street Journal.

In primele sase luni ale anului, Ungaria a atras 1,6 miliarde de dolari prin emisiuni de obligatiuni. Suma este de doua ori mai mare decat cea planificata de precedentul guvern pentru intreg anul 2010.

Reprezentantii Fondului Monetar International si ai Uniunii Europene au suspendat in iulie discutiile cu guvernul ungar condus de premierul Viktor Orban, referitoare la evaluarea programului de finantare de 20 de miliarde de euro, dupa ce nu au reusit sa ajunga la un acord privind tintele bugetare.

Guvernul de la Budapesta a indicat ca ar putea renunta si la planul initial de a incheia un nou acord stand-by preventiv, pentru 2011.

Blogul „Beyond Brics” al Financial Times, comenta in urma cu o saptamana diferenta dintre modul in care Romania a inteles sa trateze cu FMI si cel adoptat de Ungaria: „Ungaria, va amintiti, a fost foarte mult timp preferata fondului cu sediul la Washington, datorita unei ardori de a pune in practica austeritatea ce a inceput in 2006. Preferand, insa, rolul de pugilist fatad e cel de pudel, Viktor Orban, noul premier al Ungariei, a spus FMI-ului ca poate sa isi pastreze pentru el retetele economice. Sau, cu alte cuvinte: daca a plecat, FMI-ul ar trebui sa ramana retras”.

Dupa ce FMI a anuntat miercuri ca va elibera urmatoarea transa de imprumut catre Romania, daca guvernul implementeaza reforma sistemului de pensii si plateste arieratele catre companii, Banca Nationala a Romaniei a anuntat ca pastreaza ratele dobanzii la un nivel extrem de scazut, de 6,25%, iar vanzarile cu amanuntul au crescut cu o rata fara precedent din 2008 pana acum. Totusi, „aceste stiri pozitive nu au reusit sa ridice leul, lovit greu de imposibilitatea tarii de a scapa din cea mai grava criza din ultimii 60 de ani, in timp ce indicele BET al Bursei de la Bucuresti a continuat sa scada” -arata Wall Street Journal.

Ministerul Finantelor de la Bucuresti a refuzat, joi, toate ofertele bancilor la licitatia pentru obligatiuni de stat de tip benchmark cu scadenta la trei ani, fiind a patra operatiune consecutiva respinsa pentru titlurile cu aceasta maturitate, deoarece bancile au cerut randamente mai mari de 7% pe an. Valoarea indicativa a emisiunii a fost de 300 de milioane lei.

In ultima perioada Ministerul Finantelor a vandut constant pe piata interna titluri de stat sub valoarea programata, in conditiile in care a incercat sa mentina randamentul sub 7%. Ofertele care au depasit acest nivel au fost respinse.

Nici la atragerea investitorilor, Romania nu sta prea bine, fiind intrecuta de Ungaria, Polonia si Bulgaria. Afirmatia a fost facuta joi de presedintele executiv al BCR, Dominic Bruynseels.

O misiune comuna a Fondului si Comisiei Europene (CE) s-a aflat la Bucuresti in perioada 26 iulie-4 august pentru evaluarea acordului de finantare in valoare de 20 de miliarde de euro incheiat de Romania cu mai multe institutii financiare internationale.

In urma revizuirii acordului stand-by, Consiliul Director al FMI ar trebui sa supuna aprobarii, la finele lunii septembrie, eliberarea celei de-a sasea transe din imprumut, in valoare de 914 milioane de euro. Totodata, CE va vira cea de-a treia transa din imprumutul acordat Romaniei, in suma de 1,2 miliarde de euro, in a doua parte a lunii septembrie. (realitatea.net)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here