Cu cat s-a depreciat euro dupa votul Greciei la referendum

0
758

Euro s-a depreciat, dar a atins doar minimul ultimei saptamani, in urma votului negativ de la referendumul din Grecia care va avea pe termen lung un impact limitat pe pietele financiare, potrivit analistilor citati de Bloomberg.

„Reactia pietei a fost pana acum remarcabil de calma. Majoritatea oamenilor stau deoparte si asteapta sa vada cum raspund autoritatile europene”, a declarat Callum Henderson, director pentru cercetari in domeniul valutar la Standard Chartered in Singapore, potrivit Mediafax.

Investitorii se asteptau la o scadere puternica, potrivit analistilor bancii Mizuho Bank din Tokyo.

Analistii SMBC Nikko Securities considera ca votul din Grecia nu va avea un impact pe termen lung asupra pietelor financiare.

Cetatenii greci au votat in proportie de 61,28% impotriva masurilor propuse de creditorii internationali, 38,72% pronuntandu-se in favoarea acestora, conform rezultatelor oficiale partiale.

Cancelarul german Angela Merkel si presedintele francez Francois Hollande au convocat pentru marti un summit de urgenta al liderilor europeni.

Euro a coborat luni, la Londra, cu 0,6%, la 1,1052 dolari pe unitate, iar pe pietele asiatice declinul a atins 1,3%, cel mai redus nivel dupa 20 iunie.

„Grecia nu se va transforma intr-o mare problema. Nu este ca falimentul Lehman Brothers Holdings in 2008”, a spus Hiroki Shimazu, economist la SMBC Nikko in Tokyo, adaugand ca pe termen lung nu va avea impact asupra pietelor financiare.

Premierul elen Alexi Tsipras a declarat ca in urma votului masiv impotriva austeritatii reprezentantii Greciei vor reveni luni la masa negocierilor. Ministrul elen de Finante Yanis Varoufakis si-a anuntat demisia, afirmand ca prezenta sa la discutii ar afecta negocierile.

Pe pietele asiatice, Nikkei Average al bursei din Tokyo a coborat cu 2,4%, Hang Seng, al bursei din Hong Kong cu 3,5%, iar Shanghai Composite este in urcare cu 1,3%.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here