CRONOLOGIE: Principalele evenimente care au marcat istoria Kosovo

0
546
kosovo-independenta

kosovo-independentaKosovo, a carui proclamare a independentei fata de Serbia face obiectul, joi, al unui aviz al Curtii Internationale de Justitie, a fost controlat de sarbi si albanezi de-a lungul istoriei, relateaza AFP, prezentand o cronologie a principalelor evenimente din aceasta zona.

 Secolul al XII-lea – Kosovo se afla in centrul unui imperiu sarb, condus de dinastia Nemanjic. Aceasta este o perioada in care se construiesc numeroase manastiri si biserici.

1389 – Sarbii sunt invinsi de Imperiul Otoman in batalia de la Kosovo Polje si urmeaza o perioada de cateva secole de dominatie turca ce distruge echilibrul etnic, inclinand balanta in favoarea musulmanilor si albanezilor.

1913 – Serbia recastiga controlul asupra Kosovo dupa razboaiele balcanice.

1946 – Kosovo este integrat in Federatia Iugoslava a comunistului Josip Broz Tito.

1987 – Cu ocazia unei vizite in Kosovo, Slobodan Milosevici se erijeaza in aparator al sarbilor din provincie.

1989 – Milosevici revizuieste Constitutia sarba, reducand considerabil autonomia Kosovo.

1992 – Rugova, ales „presedinte” al Kosovo, lauda rezistenta pasiva pentru obtinerea independentei si organizeaza institutii paralele.

1997 – Aparitia Armatei pentru Eliberare din Kosovo (UCK), care angajeaza o gherila impotriva fortelor sarbe.

Februarie-martie 1998 – Fortele lui Milosevici reprima UCK si adeptii acesteia. Peste 10.000 de albanezi din Kosovo sunt ucisi.

1999

10 iunie – Belgradul, constrans de atacurile NATO, isi retrage fortele din Kosovo, trecut sub protectia ONU (MINUK) si a Aliantei Nord-Atlantice.

11 iunie – Circa 200.000 de sarbi si alti etnici care nu erau albanezi au fugit de represaliile separatistilor albanezi.

2004

Martie – Revolte violente antisarbe, soldate cu 19 morti si peste 900 de raniti.

2005

Noiembrie – Parlamentul din Kosovo adopta o rezolutie pentru crearea unui stat independent.

Decembrie – Fostul presedinte finlandez Martti Ahtisaari, mandatat de ONU, incepe o misiune pentru un statut definitiv al Kosovo.

2006

21 ianuarie – Moare Rugova, acesta fiind succedat de Fatmir Sejdiu, unul dintre apropiatii sai.

20 februarie – incepe la Viena progresul de negociere a statutului Kosovo, intre sarbi si albanezii din Kosovo.

2007

26 ianuarie – Ahtisaari prezinta un plan pentru o independenta a Kosovo sub supraveghere internationala.

26 martie – Americanii si europenii sustin planul in Consiliul de Securitate al ONU. Rusia, care sustine Serbia, se opune.

20 iulie – in fata blocajului rus, Grupul de Contact, format din Statele Unite, Rusia, Marea Britanie, Germania si Italia, desemeneaza trei reprezentanti – un american, un rus si un european – pentru a obtine un compromis intre albanezii din Kosovo si sarbi.

10 decembrie – Cei trei reprezentanti constata esecul negocierilor.

2008

17 februarie – Parlamentul din Kosovo proclama independenta. Serbia si aliatul sau, Rusia, resping aceasta proclamare a independentei, recunoscuta in prezent de 69 de tari, dintre care Statele Unite si 22 dintre cele 27 de state membre UE.

8 octombrie – Serbia obtine din partea Curtii Internationale de Justitie (CIJ) ca aceasta sa se pronunte cu privire la legalitatea proclamarii independentei Kosovo.

9 decembrie – Misiunea europeana de politie si justitie in Kosovo devine operationala, aceasta fiind cea mai importanta operatiune civila lansata vreodata de UE.

2009

4 iunie – Autoritatile din Pristina anunta ca noul stat a devenit cel de-al 186-lea membru al Fondului Monetar International (FMI) si al Bancii Mondiale.

1 decembrie – CIJ deschide audierile cu privire la independenta Kosovo. in perioada 1-11 decembrie, au intervenit Serbia, Kosovo si 29 de tari, intre care Statele Unite si Rusia.

2010

22 iulie – Curtea Internationala de Justitie isi da avizul cu privire la legalitatea proclamarii independentei Kosovo. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here