Cristian Deca, Mediator in cadrul Decalex: Ce tipuri de infractiuni penale pot fi mediate?

0
1104

Medierea in dreptul penal are avantaje multiple, atat pentru faptuitor, dar si pentru victima infractiunii. In cazul faptuitorului, acesta poate obtine incetarea procesului penal si absolvirea de raspundere penala, posibilitatea evitarii incarcerarii ori neinregistrarea faptei in cazierul judiciar. Pentru victima infractiunii, avantajele pot fi legate de recuperarea prejudiciului material si moral sau satisfactia morala” mentioneaza Cristian Deca , Mediator in cadrul Decalex Legal Solutions .

Cristian Deca - Decalex Legal Solutions

Cristian Deca – Decalex Legal Solutions

Desi a fost reglementata din punct de vedere juridic destul de recent, practica medierii este cunoscuta din vremuri indepartate. Poate va suna cunoscuta denumirea “sfatul batranilor”. Ei bine, acesti intelepti ai satului stravechi romanesc aveau competenta, printre altele, de a mijloci impacarea anumitor membri ai comunitatii locale. In secolul al-XIX-lea se institutionalizeaza judecatorii ambulanti, care aveau rolul de a media problemele minore din societate, astfel incat sa nu pericliteze relatiile sociale.

In Romania zilelor noastre, medierea ca modalitate de solutionare a conflictelor a fost emis abia in anul 2006, referindu-ne aici la Legea nr. 192/2006. Fiind o procedura eminent facultativa, medierea este adeseori perceputa ca modalitate de solutionare a conflictelor ce tin de dreptul civil. Cu toate acestea, medierea se aplica si in cauzele penale ce privesc infractiuni pentru care, potrivit legii, retragerea plangerii prealabile sau impacarea partilor inlatura raspunderea penala. Se poate apela la procedura de mediere, atat in faza de urmarire penala sau in cursul judecatii, dar si in perioada anterioara inaintarii plangerii prealabile sau inceperii procesului, intrucat legea medierii prevede aceasta modalitate ca alternativa de solutionare a conflictelor.

Medierea in dreptul penal are avantaje multiple, atat pentru faptuitor, dar si pentru victima infractiunii. In cazul faptuitorului, acesta poate obtine incetarea procesului penal si absolvirea de raspundere penala, posibilitatea evitarii incarcerarii ori neinregistrarea faptei in cazierul judiciar. Pentru victima infractiunii, avantajele pot fi legate de recuperarea prejudiciului material si moral sau satisfactia morala” mentioneaza Cristian Deca, Mediator in cadrul Decalex Legal Solutions.

Conform Legii nr. 192/2006, pentru pentru a se apela la un mediator in vederea solutionarii unui conflict de natura penala este absolut necesar ca infractiunea comisa sa fie una dintre cele pentru care actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a partii vatamate. Actiunea penala se pune iun miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate in cazul urmatoarelor infractiuni: lovirea, vatamarea, vatamarea corporala din culpa, violarea de domiciliu, violarea secretului corespondentei, divulgarea secretului profesional, violul, furtul, pedepsit la plangerea prealabila, abuzul de incredere, gestiunea frauduloasa, distrugerea, abandonul de familie, nerespectarea masurilor privind incredintarea minorilor ori tulburarea folosintei locuintei.

Cristian Deca, Mediator in cadrul Decalex Legal Solutions, mentioneaza, de asemenea, si faptul ca mediatorul are capacitatea de a face ca problemele sa devina de interes comun, de a evidentia diferenta de perceptii intre cele doua parti si de a ajuta partile sa negocieze efectiv, astfel incat sa depaseasca fara resentimente situatia.

Fondata de o echipa cu specializari complementare, Decalex Legal Solutions este prima companie de servicii juridice de business din Romania care imbina trei profesii juridice (mediator, avocat, consultant), al caror principiu de baza il reprezinta, cu precadere, preventia.

Decalex Legal Solutions inoveaza nu numai prin modul sau unic de organizare, dar si prin modul in care serviciile oferite sunt livrate catre partenerii de afaceri. Utilizam cele mai noi tehnologii de comunicare si suntem extensia echipei de management a fiecarui partener.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here