Crestere de 1,4% a PIB-ului in trimestrul al treilea fata de T2

0
756

Produsul Intern Brut (PIB) a inregistrat in trimestrul al treilea o crestere cu 1,4% in termeni reali fata de trimestrul anterior si cu 3,6% comparativ cu acelasi trimestru al anului trecut, iar in primele noua luni cresterea economica s-a situat la 3,7%, potrivit datelor „semnal” ale INS.

„in trimestrul III 2015, comparativ cu trimestrul anterior, Produsul intern brut a crescut cu 1,4%. Fata de acelasi trimestru din anul 2014, Produsul intern brut a inregistrat o crestere cu 3,6%. in perioada 1.I-30.IX 2015, comparativ cu aceeasi perioada din anul 2014, Produsul intern brut a crescut cu 3,7%”, se arata intr-un comunicat al Institutului National de Statistica (INS).

Cresterea economica a fost aceeasi atat pe serie bruta, cat si pe serie ajustata sezonier.

Ca urmare a revizuirii seriei brute prin includerea estimarii PIB pentru trimestrul al treilea in seria trimestriala, seria ajustata sezonier a fost recalculata, indicii de volum fiind revizuiti fata de a doua varianta provizorie a PIB pentru trimestrul al doilea, publicata pe 7 octombrie.

Astfel, PIB-ul aferent trimestrului al doilea a stagnat fata de primele trei luni, fiind revizuita cresterea de la 0,1%.

in primul semestru, Produsul intern brut a crescut, comparativ cu semestrul I 2014, cu 3,8%, atat pe seria bruta, cat si pe seria ajustata sezonier.

Comisia Europeana si-a imbunatatit estimarile in prognoza de toamna privind cresterea economica Romaniei, care va accelera in acest an si in 2016 la 3,5%, respectiv 4,1%, sustinuta de masurile de relaxare fiscala, care stimuleaza cererea interna.

Bugetul pentru anul in curs a fost fundamentat luand in calcul o crestere a PIB de 2,5%. Estimarile Comisiei Nationale de Prognoza indica un avans de 3,3%, iar FMI anticipeaza un avans de 3,4%.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here