Coruptia adanceste criza euro. Care sunt cele mai corupte state din Europa si pe ce loc se afla Romania in top

0
682
euro-bancnote

euro-bancnoteCoruptia adanceste criza datoriilor in Europa, apreciaza Transparency International, care insista asupra pozitiei ocupate de Italia si Grecia in raportul sau anual publicat joi.Potrivit organizatiei, dificultatile economice cu care se confrunta zona euro sunt

„in parte legate de incapacitatea puterilor publice de a combate coruptia si evaziunea fiscala, care figureaza intre cauzele principale ale crizei”, se arata in raport.

Potrivit indicelui sau, pe o scara de la 0 (nivelul coruptiei percepute ca cea mai puternica) la 10, Italia obtine nota 3,9, iar Grecia 3,4. Astfel Italia se situeaza pe locul 69, iar Grecia pe pozitia 80, in clasamentul stabilit de Transparency International asupra unui numar de 182 de tari.Franta si Germania, in care multi isi pun speranta rezolvarii problemelor zonei euro, se claseaza pe pozitiile 25 si, respectiv, 14. Criza europeana „reflecta o slaba gestiune financiara, o lipsa de transparenta si o proasta utilizare a fondurilor publice”, a apreciat Robin Hodess, directoarea pentru Cercetare in cadrul Transparency.

Romania a coborat sase pozitii in top
Romania ocupa locul 75 in clasamentul Transparency International pe anul 2011 privind perceptia coruptiei, cu 3,6 puncte, fiind la egalitate cu China si in coborare cu sase pozitii fata de anul precedent. In 2010, Romania ocupa locul 69 in clasament, cu 3,7 puncte si locul 25 intre cele 27 de state membre UE, in urma sa fiind Bulgaria (3,6 puncte) si Grecia (3,5 puncte). in cadrul UE, Romania devanseaza si in acest an Grecia (locul 80 cu 3,4 puncte) si Bulgaria (locul 86 cu 3,3 puncte). Potrivit clasamentului, la nivel global, Romania este la egalitate cu China, fiind devansata de Croatia (locul 66 cu 4 puncte) si Macedonia (locul 69, la egalitate cu Italia, cu 3,9 puncte), ambele tari candidate la UE.

Chiar inaintea Romaniei, pe locul 73, se afla, la egalitate, Brazilia si Tunisia, cu 3,8 puncte. Republica Moldova se afla pe locul 112 cu 2,9 puncte. Somalia si Coreea de Nord ocupa impreuna locul 182, ultima pozitie a clasamentului, fiind percepute ca cele mai corupte tari, cu nota 1,0. La celalalt capat al clasamentului, Noua Zeelanda ocupa primul loc, cu 9,5 puncte, situandu-se in fata a trei tari nordice, si anume Danemarca (9,4), Finlanda (9,4) si Suedia (9,3), urmate de Singapore (9,2). Aproximativ doua treimi dintre tarile de pe lista au note mai mici de 5, ceea ce arata, potrivit organizatiei nonguvernamentale (ONG), ca mai sunt multe de facut in cadrul luptei impotriva coruptiei. „Fie ca sunt din Europa, afectata de criza datoriei, sau din lumea araba, la inceputul unei noi ere politice, liderii trebuie sa ia in considerare necesitatea unei mai bune guvernante”, subliniaza Huguette Labelle, din cadrul Transparency International, cu sediul la Berlin.

Cea mai mare parte a tarilor arabe ocupa partea inferioara a clasamentului, cu note mai mici de 4. Inaintea „primaverii arabe”, Transparency International aprecia, de altfel, ca „nepotismul si coruptia sunt atat de inradacinate in viata de zi cu zi, incat legislatiile existente impotriva coruptiei au un efect limitat”. Statele Unite se afla pe pozitia 24, cu un loc deasupra Frantei, iar China se claseaza pe pozitia 75, in timp ce Rusia, cu nota 2,4, face parte dintre tarile cele mai corupte, situandu-se pe locul 143. Pentru a realiza acest clasament, care reflecta doar perceptia coruptiei, ONG-ul se bazeaza pe date colectate prin 13 institutii internationale, intre care Banca Mondiala (BM), bancile asiatice si africane de dezvoltare sau Forumul Economic Mondial. (Mediafax)
Sura foto: Arhivafoto.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here