Corupti, vi se pregateste ceva! Monica Macovei vrea o lege anti-mita!

0
3100

O lege anti-mită trebuie să fie adoptată în România cât mai repede. Trebuie adoptată imediat pentru a opri fraudarea bugetului central, a bugetelor primăriilor din țară, fraudare care a avut loc în ultimii 26 de ani și care a încetinit mult dezvoltarea României și crearea acelei pături de mijloc și de bunăstare în România.

Consider că politicienii care se vor opune adoptării acestei legi nu vor decât să continue și să încurajeze corupția în România, să mențină populația într-o stare de sărăcie și să mențină furtul din banii publici, bani care au ajuns de multe ori în buzunarele lor sau ale prietenilor lor.

Adoptarea unei legislații anti-mită este motivul pentru care am decis organizarea evenimentului de astăzi despre consolidarea combaterii corupției în mediul public și privat.

Au fost prezentate două legi anticorupție foarte importante, care se aplică eficient, cu rezultate foarte bune – una din SUA, alta din Marea Britanie. Legea americană, din 1977, privește combaterea practicilor de corupție, apărute în principal prin mituirea unor oficiali străini, dar și corupția în companiile private. A doua lege este legea anti-mită, adoptată în 2010 în Marea Britanie, în vigoare din 2012, și care este cea mai severă din lume și cea mai modernă, pentru că modernizare înseamnă să oprim corupția și furtul din banii publici.

Legea britanică definește infracțiunile de mită, inclusiv cele de natură comercială, incriminează mituirea unui funcționar public și sancționează penal eșecul companiilor private de a lua toate măsurile pentru a preveni corupția. Această este o premieră în lume.

Corupția există acolo unde sunt bani. Borcanul cu miere este în domeniul achizițiilor publice. Dacă adoptăm o astfel de lege și combatem corupția în interiorul companiilor de stat și private care licitează în cadrul procedurilor de achiziții publice, atunci prețurile autostrăzilor, spitalelor, bunurilor, serviciilor vor fi scăzute. Corupția este cea care crește prețurile: când dai mită, o dai pentru ca prețul să fie mai mare și, deci, din banii publici pleacă o sumă mult mai mare – de 3 ori, de 5 ori – decât prețul real de piață.

De aceea este foarte importantă o lege anti-mită. Este important să avem și în România companii, de stat și private, care să adopte politici anticorupție și să adoptăm prevederi care sancționează eșecul companiilor de a preveni corupția și pedepsesc penal acest eșec.

La evenimentul de astăzi au susținut prezentări și Excelența Sa, Ambasadorul SUA, Hans Klemm, și Excelența Sa, Ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Paul Brummell.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here