Continuă campania de creștere a conștientizării pe teme antidiscriminare derulată în cadrul proiectului Servicii integrate pentru incluziunea romilor

0
636

 

Campania de creștere a conștientizării pe teme antidiscriminare desfășurată în cadrul proiectului Servicii integrate pentru incluziunea romilor a continuat la Gălbinași (județul Călărași) cu încă o vânătoare de comori, a doua, după cea din toamna anului trecut. Evenimentul a fost organizat de echipa Asociației pentru Sprijinirea Integrării Sociale (ASIS), cu sprijinul cadrelor didactice ale Școlii Gimnaziale nr. 1 din Gălbinaşi și al unor voluntari din clasele a VI-a și a VIII-a.

„Deși vremea nu a fost tocmai prielnică, 45 de copii din ciclul gimnazial au răspuns, printre picături de ploaie, la invitația noastră. Abia am avut loc cu toții în sala de sport, unde am stabilit cartierul general. Grupați în echipe de câte 5, copiii s-au întrecut în a răspunde corect la ghicitorile plasate strategic pe cele două trasee pregătite de noi. Toate echipele au câștigat, indiferent de răspunsurile date. Premiile au constat în pachețele cu ouă, iepurași și gărgărițe de ciocolată. La întoarcere, micii vânători au fost primiți cu ouă, pensule, șervețele și materiale reciclate, pentru puțin antrenament creativ”, a detaliat Luciana Lăzărescu, director executiv ASIS.

Proiectul Servicii integrate pentru incluziunea romilor este implementat în perioada februarie 2022 – ianuarie 2024 de Fundația Health Action Overseas România (HAO), în calitate de Promotor de Proiect, în parteneriat cu Asociația Curcubeul Cunoașterii (Medgidia), Asociația Sprijinirea Integrării Sociale (ASIS) şi Primăria Gălbinași. La buna derulare a acestuia colaborează, de asemenea, Primăria Municipiului Medgidia şi Şcoala Gimnazială nr. 1 din Gălbinaşi.

„Pe lângă evenimentele de tipul vânătoare de comori, campania de creștere a conștientizării pe teme antidiscriminare include și o serie de acțiuni de voluntariat realizate împreună cu membri ai populației majoritare. Prin aceste activități, ne dorim să oferim etnicilor romi modalități accesibile de a petrece timp de calitate, în compania familiei, colegilor, vecinilor și de a se implica în viața comunității. De asemenea, vom pregăti încă două expoziții de fotografie, cu imagini care să exprime, mai mult decât o putem face noi prin cuvinte, un mesaj simplu: datorită acestui proiect, populația de etnie romă din Barăci (Medgidia) și din Gălbinași are o șansă la o viață mai bună: acces la un loc de muncă, la educație, la servicii medicale, precum și posibilitatea de a trăi în condiții decente”, a declarat Nicolae Dobrescu, director executiv HAO şi managerul proiectului amintit.

Proiectul beneficiază de un grant în valoare de 822.018 euro oferit de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE în cadrul Programului Dezvoltare locală şi vizează creşterea gradului de incluziune al populaţiei de etnie romă din Barăci – Medgidia şi comuna Gălbinaşi prin măsuri integrate, activităţi de abilitare şi prin acţiuni de combatere a discriminării.

De serviciile oferite de echipa noastră populaţiei de etnie romă din comunităţile amintite vor beneficia, în principal, 800 de persoane şi familii aflate în situaţii de vulnerabilitate, risc şi care se confruntă cu diverse forme de excluziune socială, 220 de persoane (adulţi, tineri, copii), în special femei şi tinere cu niveluri scăzute de conştientizare a drepturilor pe care le au, precum şi 80 de experţi şi lideri de etnie romă.

Informaţii suplimentare despre Granturile SEE şi despre Programul Dezvoltare locală se pot obţine accesând: www.eeagrants.ro și www.frds.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here