Consultantii fiscali dau solutii concrete pentru problemele ridicate de fiscalitatea din Romania

0
821

Aspecte practice privind inspectiile fiscale, provocarile ridicate de noul cod fiscal si noul cod de procedura fiscala vazute din perspectiva consultantiilor fiscali Noerr, au fost discutate pe larg in cadrul conferintei Tax & Law 2016.

Legislatia fiscala in continua schimbare nu poate asigura predictibilitatea atat de necesara mediului de afaceri. Pana la urma, nu conteaza atat de mult cat de mari sau mici sunt impozitele, ci mai ales frecventa schimbarilor sistemului fiscal. Daca o companie stie ca impozitele pe care le plateste nu se schimba des, atunci isi poate face un plan de afaceri pe o perioada indelungata.

Pe de alta parte, contribuabilii de buna credinta incearca sa aplice prevederile legislatiei fiscale pentru a-si calcula corect impozitele datorate. Orice contribuabil trebuie sa plateasca ceea ce datoreaza. In acest sens, ei analizeaza prevederile aplicabile domeniului lor de activitate pentru a-si stabili corect sarcina fiscala. Cand prevederile legislative nu sunt clare, contribuabilii depun adrese de clarificare tocmai pentru a afla raspunsul corect de la autoritatile fiscale. Faptul ca autoritatea fiscala centrala comunica opiniile sale cu foarte mare intarziere sau – de multe ori – nu o face deloc, complica si mai mult situatia. Au existat chiar cazuri in care, din diverse motive, raspunsurile primite nu clarificau intrebarile adresate.

Florin Gherghel, consultant fiscal si coordonator al departamentului de fiscalitate din cadrul Noerr

“Pe langa lipsa predictibilitatii, inspectiile fiscale au reprezentat mereu piatra de incercare a fiscalitatii romanesti. Abordarea organelor de inspectie fiscala este una rigida, mai ales in ultimii ani, si acestea stabilesc impozite suplimentare, prin interpretarea uneori fortata a prevederilor legislative pentru a concluziona ca societatea nu si-a calculat corect impozitele si pentru a determina impozite suplimentare. In multe cazuri societatile nu accepta constatarile echipei de control, depunand contestatie impotriva acestor constatari. Probabilitatea unei contestatii este destul de mare, tinand cont de faptul ca numarul contestatiilor a crescut semnificativ in ultima perioada.

Avand in vedere cele de mai sus, ne bucuram ca noul cod de procedura fiscala a introdus limitari clare privind durata inspectiei fiscale sau a duratei de solutionare a contestatiilor si in acelasi timp speram cu totii ca noul sistem fiscal din Romania sa fie mult mai predictibil de acum inainte”, a declarat Florin Gherghel, consultant fiscal si coordonatorul departamentului de fiscalitate din cadrul Noerr.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here