Concursul National de Ape Minerale, o premiera pentru Romania

0
858

Concursul National de Ape Minerale va avea loc pe 22 noiembrie 2013, la Centrul AROMA din Corbeanca. Organizatorii (Eventosophy, revista BonChef.ro si Organizatia Somelierilor din Romania 2011) si-au propus sa realizeze un demers de evaluarea a pietei romanesti de apa minerala. Producatorii vor putea sa-si inregistreze probele in urmatoarele patru categorii: apa minerala naturala, apa de izvor, apa de masa si apa medicinala. Jurizarea va fi asigurata de o comisie formata din 6 membri – 5 somelieri din Romania si unul din Italia, Davide Oltolini, formator in Asociatia Italiana a Somelierilor, specializat inca din 2002 in ape minerale, care este si presedintele juriului.

Degustarea probelor se va face in orb, pe categorii, Davide Oltolini buniar evaluarea se va face cu ajutorul fiselor de degustare, in functie de urmatoarele criterii: aspectul vizual (culoare, limpiditate, perlaj), impresia olfactiva, impresia gustativa (aroma, postgust), impresie globala (echilibru, corpolenta). Premiile se vor acorda pentru fiecare categorie in parte si vor purta mentiunea: “Apa apreciata si recomandata de juriul Concursului National de Ape Minerale 2013″. Numarul de premii acordate la o categorie nu va depasi 30% din numarul total de probe inscrise la categoria respectiva. Pentru producatori va fi o premiera, deoarece nimeni nu a facut pana acum o evaluare comparativa, la nivel gustativ, a apelor minerale din piata. Pentru operatorii de HORECA rezultatele vor fi extrem de folositoare atunci cand vor trebui sa ia decizii de listare a apelor minerale. Iar pentru somelierii romani va fi, cu siguranta, un pas mare catre o noua specializare profesionala, aceea de “hidrosomelier”. Nu in ultimul rand, pentru consumatori rezultatele concursului vor fi un ghid util atunci cand se vor afla in fata unui raft imens cu ape minerale si se vor intreba care este produsul ce li se potriveste mai bine.

La acest prim concurs rezervat apelor minerale din Romania au fost invitati sa participe: Borsec, Stanceni, Poiana Negri, Perla Harghitei, Phoenix Buzias, Bucovina, Roua Muntilor, Carpatina, Bodoc, Amfiteatru, Perla Covasnei, Zizin, Valcele, Lipova, Tusnad, Hera, Izvorul Minunilor, Biborteni, Harghita, Nova Oas, Boholt, Keia, Talea, Azuga, Bilbor, Aqua Carpatica, Aqua Sara, Aqua Hercinica, Perenna Premier, Izvorul Muntelui, Spring Harghita, Apa Iezer, Poiana Izvoarelor, Apa Maxima, Calipso. (vinul.ro)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here