COMUNICAT Nr. 12 din 9 ianuarie 2017

0
1131

În conformitate cu informațiile centralizate la nivelul Ministerului Afacerilor Interne, prin Centrul Național de Conducere Integrată, în județele afectate de fenomenele meteorologice periculoase din ultimele zile, situația se prezintă astfel

La acest moment nu mai sunt persoane blocate pe căile de transport rutiere. În Medgidia, județul Constanța, 7 persoane ale căror autoturisme au rămas blocate din cauza ninsorii sunt cazate la un hotel din localitate.

Au fost redeschise circulației auto, în condiții de iarnă, autostrăzile A2 și A4. În acest moment nu mai există niciun drum național închis circulației auto.

La nivel național, CNAIR a acționat cu 1.185 utilaje care au utilizat 7.209,5 tone de material antiderapant și 37,05 tone clorură de calciu.

Toate aeroporturile sunt deschise și nu se înregistrează curse aeriene anulate sau cu întârzieri. De asemenea, 13 trenuri înregistrează întârzieri semnificative (peste 60 de minute), iar 21 de trenuri au fost anulate.

Porturile maritime sunt deschise, precum și cele fluviale, cu excepția portului Drobeta Turnu-Severin, închis din cauza vântului puternic. Traficul de pasageri pe relația Tulcea – Sulina/ Sfântu Gheorghe, precum și tranzitul cu bacul la Brăila se desfășoară cu greutate, din cauza sloiurilor de gheață.

În punctele de trecere a frontierei nu se semnalează restricții cu excepția PTF Zimnicea, Bechet, Ostrov și Turnu Măgurele de la frontiera cu Bulgaria, unde nu se poate traversa cu bacul.

La nivel național, acționează 26 de echipe de intervenție pentru remedierea avariilor la rețeaua de alimentare cu energie electrică, care afectează 8 localități din 5 județe, respectiv 1.178 consumatori (cele mai multe în județul Constanța – 6 localități cu 1.112 consumatori).

În data de 09.01.2017 la nivelul a 21 județe (Bacău, Brăila, Botoșani, Buzău, Călărași, Constanța, Dolj, Galați, Giurgiu,  Ilfov, Ialomița, Iași, Olt, Maramureș, Neamț, Suceava, Tulcea, Timișoara, Teleorman, Vrancea și Vaslui) și municipiul București, respectiv în data de 10.01.2017 în 17 județe (Bacău, Brăila, Botoșani, Buzău, Constanța, Dolj, Galați, Ilfov, Ialomița, Iași, Olt, Maramureș, Neamț, Suceava, Tulcea, Timișoara și Vrancea) și municipiului București s-a luat decizia întreruperii cursurilor în unitățile de învățământ.

Pe parcursul ultimelor 24 de ore, la nivel național, au acționat 14.436 de efective ale Ministerului Afacerilor Interne (7.303 de polițiști, 4.567 pompieri și 2.566 de jandarmi) cu 6.651 mijloace (3.302 poliție, 2.320 pompieri și 1.029 jandarmi). Acestea au intervenit în sprijinul populației și al autorităților locale pentru înlăturarea efectelor fenomenelor meteorologice severe.

În urma reanalizării situației operative, mijloacele tehnice care acționează  în județul Constanța au fost suplimentate cu 5 șenilate de la Inspectoratele pentru Situații de Urgență din județele Mureș, Giurgiu, Prahova, Neamț și Harghita și 6 autofreze din județele Iași, Bacău, Olt, Dâmbovița, Botoșani și Neamț.

Au fost efectuate 7.839 de intervenții medicale (serviciile de ambulanță – 6.990 și SMURD – 849), din care 210 pentru gravide și 41 persoane dializate.

În continuare, cele 13 elicoptere ale Inspectoratului General de Aviație și un avion SMURD vor continua misiunile aeromedicale în funcție de solicitări și de condițiile meteorologice.

La nivel național, efectivele MAI au executat 2.015 activități de patrulare pentru identificarea persoanelor fără adăpost și transport al acestora în spații sigure. Dintre acestea, 110 persoane au fost cazate în spații puse la dispoziție de UPU/CPU și 204 în locații ale autorităților locale.

Ministerul Afacerilor Interne recomandă cetățenilor să respecte cu strictețe recomandările polițiștilor rutieri și să adapteze viteza de mers la condițiile de trafic. De asemenea, înainte de a pleca la drum să se informeze cu privire la starea drumurilor, inclusiv prin intermediul site-ului Centrului Infotrafic din cadrul Poliției Române.

Precauție se recomandă în special în cazul persoanelor vârstnice sau bolnave. În măsura posibilităților, este important a se evita expunerea la temperaturi scăzute, iar dacă acest lucru nu este posibil, recomandăm adaptarea îmbrăcămintei la condițiile meteo.

Orice situație de risc pentru populație, cauzată de vremea severă, poate fi semnalată la numărul unic de urgență 112.

Angajații Ministerului Afacerilor Interne sunt în continuare la datorie, pentru a veni în sprijinul cetățenilor din zonele afectate de condițiile meteorologice nefavorabile până la revenirea la normalitate a activităților curente ale comunităților

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here