Memorandum de colaborare între Camerele de Comerț și Industrie din București și Salonic, semnat cu prilejul vizitei oficiale la Salonic a delegației MMACA

0
1200

misiune-salonic misiune-salonic01 misiune-salonic02 misiune-salonic04

În perioada 8-10 septembrie a.c., prof. univ. dr. ing. Sorin Dimitriu, președintele Camerei de Comerț și Industrie a Municipiului București (CCIB) l-a însoțit pe dl. Sterică Fudulea, secretar de stat în cadrul Ministerului pentru Mediu de Afaceri, Comerț si Antreprenoriat (MMACA), coordonator al Departamentului de Comerț Exterior (DCE), în vizita oficială pe care a efectuat-o la Salonic (Republica Elenă).

Cu acest prilej, Consulatul general al României la Salonic, în colaborare cu MMACA și Camera bucureșteană au organizat un Forum de afaceri româno-elen. La eveniment, desfășurat în prezența ministrului adjunct al Ministerului de Interne pentru Macedonia și Tracia, dna Maria Kollia-Tsaroucha, și a viceguvernatorului regiunii Imathia, dl. Konstantinos Kalaitzidis, au participat, alături de membrii delegației române, oficialități locale, reprezentanți ai camerelor de comerț regionale, ai patronatelor și asociațiilor locale, oameni de afaceri eleni.

În marja Forumului președintele Camerei bucureștene și vicepreședintele Camerei de Comerț si Industrie a Salonicului (TCCI), Charilaos Alexopoulos, au semnat un Memorandum de colaborare, care înlocuiește precedentul Acord încheiat în anul 2006. În cadrul ceremoniei de semnare, președintele CCIB a subliniat necesitatea reprezentării la cel mai înalt nivel a intereselor membrilor Camerei, prin întărirea și extinderea acordurilor existente, precum și importanța internaționalizării afacerilor acestora, în contextul în care Guvernul României a inițiat recent un program de sprijinire a IMM-urilor să participe mai intens la activitatea de comerț exterior și cooperare economică internațională.

Datorită Memorandumului, comunitatea de afaceri bucureşteană va fi informată, prin intermediul CCIB, asupra oportunităţilor oferite de zona de Nord a Republicii Elene în domeniul importului, exportului şi cooperării în diverse sectoare. De asemenea, valorificarea potenţialului economic al celor două ţări se va putea realiza şi prin intermediul unor forumuri de afaceri organizate în regim de reciprocitate în Romania şi în Grecia, evenimente ce vor oferi celor două comunităţi de afaceri posibilitatea de a relaţiona, a identifica şi a dezvolta proiecte comune, dar şi prin participarea la târguri şi expoziţii.

În cadrul unei întâlniri separate a delegației române cu dna Maria Kollia-Tsaroucha, oficialul elen a fost invitat la București, la „Săptămâna Elenă”, eveniment ce urmează a fi organizat de CCIB în viitorul apropiat.

 

 

Programul profesional al misiunii a inclus, de asemenea, o întâlnire cu primarul Salonicului, dl. Yiannis Boutaris, și cu dl. Spiros Pengas, viceprimar, cu care au fost discutate oportunități de colaborare, îndeosebi în domeniul turistic, participarea la un eveniment organizat de Uniunea Camerelor de Comerț din Grecia la care au fost prezenți conducătorii tuturor camerelor de comerț din această țară, o vizită la Târgul Internațional Salonic –TIF 2017, cel mai mare târg cu profil general din Grecia, la care au participat companii din peste 100 țări și la care România a avut un stand național, organizat de Consulatul General al României, precum și prezența la deschiderea oficială a TIF 2017, cu participarea unor membri ai guvernului elen, în frunte cu primului ministru, dl. Alexis Tsipras.

Biroul de Presă al CCIB

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here