Comunicat de presă – EIT focus

Cei mai importanți doi finanțatori europeni în sectoarele producției și mobilității urbane vor fi prezenți la Brașov pentru lansarea centrului de inovare digitală FIT EDIH, în cadrul expoziției internaționale INTEK

EIT Manufacturing și EIT Urban Mobility, comunități ale Institutului European pentru Inovare și Tehnologie și cei mai importanți finanțatori ai inițiativelor de inovare din aceste sectoare, vor fi prezenți la Brașov, în perioada 4-7 aprilie 2023 pentru conferința de lansare a singurului centru european de inovare digitală din Regiunea Centru – Future of Innovation European Digital Innovation Hub (FIT EDIH). Acest eveniment va avea loc în cadrul târgului expozițional de tehnologie INTEK.

Reprezentanții celor două comunități EIT vor prezenta oportunitățile de finanțare a companiilor și proiectelor inovatoare de producție și mobilitate urbană, acestea completând tabloul surselor europene de granturi și instrumente financiare prin care IMM-urile românești pot să lanseze produse și servicii noi, să își dezvolte noi capacități de producție, să identifice noi parteneri, să își instruiască angajații sau să își promoveze afacerile. Alături de finanțările Institutului European pentru Inovare și Tehnologie, demnitari din Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Autoritatea pentru Digitalizarea României și Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru vor mai oferi informații de actualitate despre fondurile europene ce vor deveni în curând disponibile pentru companiile din Brașov, Sibiu, Alba, Mureș, Harghita și Covasna.

EIT Manufacturing va fi reprezentat în panelul de deschidere al conferinței de însuși directorul biroului european, dl. Klaus Beetz, precum și de specialiști din ecosistemul european al EIT Manufacturing. Aceștia vor discuta despre cele mai importante tehnologii ale viitorului care pot aduce industria 4.0 în Regiunea Centru. Dna. Niki Kousi va deschide acest panel cu exemple de transformare digitală în regiuni europene similare cu Regiunea Centru, în timp ce Dl Sándor Kolumbán, lector la Universitatea Babeș-Bolyai Cluj Napoca, va explica cum a putut beneficia de oportunitățile acestui ecosistem de inovare ca fondator al unui start-up din domeniul producției.

Dl. Traian Urban, CEO al EIT Urban Mobility și experții din acest ecosistem european vor explica cum firmele românești pot profita de oportunitățile create pentru a dezvolta ecosisteme de inovare în domeniile mobilității urbane și smart city din toate țările europene – cu precădere din regiunile mai puțin dezvoltate ale Europei – printre care și România. Exemplele de bune practici din țara noastră vor fi promovate de primarul municipiului Alba Iulia, dl. Gabriel Codru Pleșa, precum și în cadrul panelului celor mai inovatoare start-up-uri românești din sectorul smart city / mobilitate urbană.

Conferința de lansare FIT EDIH va avea loc Marți, 4 aprilie 2023, în intervalul 10:00 – 17:00, la Sala Parc din cadrul complexului Lux Divina din Brașov. Conferința este organizată de consorțiul FIT DIH, din care fac parte ICEBERG+, UMFST Tg. Mureș, ULBS Sibiu, CNIPMMR Sibiu, AID Alba Iulia, AMB Brașov, ASIMCOV, AICAR, RO PARDO, Smart Factory Romania, ALT Brașov și NTT Data. Aceasta va fi urmată de ceremonia de inaugurare a târgului internațional INTEK și va continua cu două specializări distincte de workshop-uri dedicate temelor – prima referitoare la orașe inteligente, mobilitate și e-guvernare, iar cea de-a doua referitoare la industria 4.0.

Înscrierile la conferința de lansare a FIT EDIH se pot face pe pagina web a centrului la https://www.digitalinnovationhub.fit.

Persoanele interesate de informații suplimentare despre conferința de lansare a FIT EDIH sau despre cum pot beneficia IMM-urile de serviciile sale pot afla mai multe informații prin e-mail la adresa [email protected].