Competentele IT obligatorii la scoala. Concurs ECDL. #BackToSchool

0
1404

Computerele si Internetul ofera oportunitati uriase pentru o invatare mai buna. Cheia pentru a profita de aceste oportunitati sunt competentele digitale si astfel, este esential ca elevii si profesorii sa isi dezvolte abilitati ITC solide, pentru a beneficia de tehnologie.
Elevii pot sa faca un pas inainte si sa obtina certificarea internationala ECDL (European Computer Driving Licence). Astfel, competentele lor digitale sunt recunoscute la nivel global, certificate pe termen nelimitat si au posibilitatea de a echivala proba de Competente digitale din cadrul Bacalaureatului cu ECDL PROFIL BAC. Pana acum, peste 80 000 de elevi au beneficiat deja de aceasta oportunitate.
Mai mult, daca elevii se inscriu si sustin cel putin un examen ECDL in perioada 10 septembrie – 14 decembrie 2018, pot castiga unul dintre premiile oferite de ECDL ROMANIA.

back to school, scoala, elevi, profesori, ECDL, computer, calculatoare, competente digitale, aptitudini, IT, IT&C, concurs, concurs ECDL, tombola, laptop, tablete, premii, castig, tineri, nativ digital, invatare, clasa, Incepe scoala, Incepe scoala cu ECDL, An scolar, An scolar 2018-2019, inceput an scolar, 10 septembrie

back to school, scoala, elevi, profesori, ECDL, computer, calculatoare, competente digitale, aptitudini, IT, IT&C, concurs, concurs ECDL, tombola, laptop, tablete, premii, castig, tineri, nativ digital, invatare, clasa, Incepe scoala, Incepe scoala cu ECDL, An scolar, An scolar 2018-2019, inceput an scolar, 10 septembrie

Tinerii sunt incurajati sa opteze pentru instruire si certificare IT la standard international si in anul scolar 2018-2019, in situatia in care aptitudinile IT sunt o conditie obligatorie pentru a face fata cerintelor actuale de pe piata muncii. Dovedirea competentelor digitale si increderea in propriile abilitati pot fi asigurate doar prin obtinerea unei certificari la standard recunoscut la nivel global.

 

In perioada 10 septembrie – 14 decembrie 2018, toti elevii din invatamantul preuniversitar din Romania, care se vor inscrie si urmeaza sa isi certifice competentele de utilizare a computerului  prin certificarea ECDL, intra automat in tombola pentru castigarea unuia dintre cele cinci premii oferite de ECDL ROMANIA: un laptop si patru tablete . Campania este valabila doar pentru elevi, in perioada respectiva, prin concursul Incepe scoala cu ECDL! (detalii complete despre concurs se regasesc pe pagina web ECDL ROMANIA).

Calculatoarele pot fi folosite la clasa in multe feluri, incepand cu gradinita si scoala primara, pana la liceu si universitate. Competentele digitale reprezinta un set de aptitudini de baza care, alaturi de aritmetica si citire, trebuie sa fie dezvoltate inca din primele etape de scoala. Lipsa competentelor digitale ii expune pe tineri unor riscuri mari, atat in perioada de studii, cat si mai tarziu. Avand atat de multe noi optiuni datorita computerelor, elevii fara aptitudinile corespunzatoare vor pierde oportunitatile de invatare de care ceilalti elevi, corect pregatiti, vor beneficia. Mai tarziu, tinerii care nu si-au dezvoltat aptitudini IT&C solide vor fi dezavantajati pe o piata a muncii care, din ce in ce mai mult, impune competentele digitale ca o cerinta prealabila.

Termenul de ” nativ digital „, aparut in ultimii ani pentru a descrie tinerii (de la copii la adulti tineri), care au crescut folosind in mod uzual computerul si, prin urmare, ar avea un instinct de utilizare a tehnologiei si nu ar mai avea nevoie de pregatire, se dovedeste a fi fals.Nu exista niciun motiv particular datorita caruia tinerii s-ar putea naste alfabetizati digital, asa cum nu exista un argument conform caruia ei ar fi in stare sa conduca nativ un automobil sau, firesc, sa se nasca stiind deja sa scrie si sa citeasca. Alfabetizarea digitala, la fel ca si alfabetizarea conventionala, reprezinta ceva ce trebuie invatat.

Studiile practice arata ca tinerii nu detin competente digitale in mod intrinsec pentru a utiliza tehnologia in siguranta si eficient, iar aptitudinile dobandite in mod informal sunt susceptibile de a fi incomplete. Acestia nu isi pot construi abilitatile digitale fara sprijin, prin instruire si educatie. Programele internationale de certificare, precum ECDL, care este deja implementat in multe scoli din intreaga lume, ofera o metoda clara de dezvoltare si probare a competentelor digitale dobandite.

 

ECDL PROFIL permite candidatilor sa isi construiasca un profil de module ECDL in functie de propriile nevoi. In acest fel, este posibila certificarea exact pe competentele pe care un anumit job sau program de studiu le cere. Mai mult, ECDL a lansat de curand si module de certificare IT pe competente digitale pentru tehnologii actuale, precum Computing (programare si gandire algoritmica), 3D Printing (modelare si imprimare 3D), Online Collaboration sau Digital Marketing.

 

Profilul ECDL pentru BAC se adreseaza elevilor care, pe langa dezvoltarea portofoliului personal, doresc sa isi echivaleze proba de Competente digitale din cadrul Bacalaureatului cu Permisul ECDL. Au fost create doua Profiluri ECDL destinate elevilor – Permisul ECDL PROFIL START BAC si Permisul ECDL PROFIL BAC, care pot fi dezvoltate apoi permanent. Pana acum, peste 80 000 de elevi au beneficiat deja de aceasta oportunitate.

 

Programa pentru evaluarea competentelor digitale si obtinerea Permisului ECDL adresat elevilor corespunde materiei pe care liceenii o parcurg in cadrul orelor de TIC din programa scolara pentru clasele a IX-a si a X-a. Astfel, ei se pot pregati chiar in cadrul orelor de la scoala pentru obtinerea unei certificari cu recunoastere internationala. Avand deja Permisul ECDL PROFIL BAC, elevii pot solicita in clasa a XII-a echivalarea probei de competente digitale.

 

ECDLEuropean Computer Driving Licence este cel mai raspandit program de certificare a competentelor digitale recunoscut la nivel international in peste 100 de tari si numara pana in prezent peste 15 milioane de persoane inregistrate in program.

In afara Europei, certificarea este cunoscuta sub numele ICDL (International Computer Driving Licence).

ECDL ROMANIA este Operatorul National al licentei ECDL in Romania, cu o retea de peste 800 de centre de instruire si testare acreditate pe intreg teritoriul tarii.

ECDL Foundation este o organizatie internationala dedicata dezvoltarii standardelor de competente digitale la nivelul fortei de munca, in educatie si la nivelul societatii in general. Programele de certificare, oferite prin intermediul unei retele globale active, permit indivizilor si organizatiilor sa evalueze, sa dezvolte si sa certifice competente de utilizare a computerelor si a altor instrumente digitale, pe baza standardului recunoscut global, ECDL/ ICDL. Calitatea si reputatia ECDL sunt construite pe aproape 20 de ani de experienta in a asigura programe de certificare in 40 de limbi vorbite in intreaga lume. Succesul ECDL se bazeaza pe inovarea continua in dezvoltarea de programe de certificare, pe angajamentul pentru metodologii riguroase de testare si  aderarea consecventa la standardele ECDL de asigurare a calitatii.

Pentru mai multe informatii accesati www.ecdl.ro  sau www.ecdl.org.

Despre ECDL ROMANIA

ECDL ROMANIA
Permisul european de conducere a computerului (ECDL – European Computer Driving Licence) este cel mai raspandit program de certificare a competentelor digitale recunoscut la nivel international in peste 100 de tari si numara pana in prezent mai mult de 15 milioane de persoane inregistrate in program.
In afara Europei, certificarea este cunoscuta sub numele ICDL (International Computer Driving Licence)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here