Comisia Europeana solicita ca ANRE sa fie exceptata de la Legea salarizarii unitare. Guvernul spune ca nu e posibil

0
652
salarii-bani

salarii-baniComisia Europeana a avertizat Guvernul ca aplicarea Legii salarizarii unitare pentru angajatii ANRE poate afecta independenta institutiei si genera declansarea procedurii de infringement, dar Executivul insista ca lipsa banilor impune constrangeri bugetare si ca independenta este asigurata prin lege.

 

Comisia Europeana a transmis Guvernului o a doua avertizare privind riscul ca independenta financiara a Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) sa fie afectata de includerea angajatilor institutiei in categoria personalului afectat de Legea salarizarii unitare in sectorul bugetar. Comisia a atentionat, in infograma transmisa autoritatilor romane, ca poate fi declansata procedura de infringement daca independenta ANRE este afectata, au declarat agentiei MEDIAFAX surse guvernamentale.

Situatia a fost discutata in sedinta de joi a Guvernului, iar ministrii au decis, potrivit surselor citate, sa transmita Comisiei Europene ca ANRE nu poate fi exclusa din sfera de aplicare a Legii salarizarii unitare, deoarece lipsa resurselor financiare impune masuri de austeritate pentru intregul sector bugetar.

„Guvernul va transmite Comisiei Europene ca resursele bugetare sunt limitate din cauza crizei si ca, in aceste conditii, ANRE trebuie sa respecte constrangerile bugetare impuse tuturor institutiilor statului. Executivul va insista ca independenta ANRE nu se reduce la sistemul de salarizare si nici nu a fost limitata astfel, iar cadrul legislativ actual garanteaza independenta acestei institutii”, au aratat surse participante la discutiile din Guvern.

Potrivit acestora, Executivul va mai transmite Comisiei Europene ca exceptarea ANRE de la Legea salarizarii unitare va fi luata in calcul „in viitor”, la momentul in care evolutia economiei va permite.

Guvernul are luna martie 2011 drept termen limita pentru implementarea directivei europene privind salarizarea ANRE, conform surselor citate.

Regimul de finantare a Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei, impreuna cu al altor institutii publice, a fost schimbat de Guvern in 2009, iar autoritatea a fost obligata sa cedeze la bugetul de stat banii din taxe. Initial, ANRE se autofinanta.

in prezent, ANRE se afla in subordinea premierului si este finantata integral de la bugetul de stat, prin bugetul Secretariatului General al Guvernului.

in luna iunie, Comisia Europeana a transmis autoritatilor romane o scrisoare in care isi exprima ingrijorarea cu privire la masurile legislative ale Executivului din 2009, care au „deteriorat drastic” statutul si autonomia Agentiei.

intr-o nota a SGG postata atunci pe site-ul Autoritatii se sustinea ca reprezentantii ANRE, SGG si ministerele Economiei si Finantelor s-au intalnit pentru a discuta despre scrisoarea CE si au fost de acord ca observatiile Comisiei sunt intemeiate.

Astfel, demersurile legislative constand in schimbarea regimului de finantare si a celui de salarizare in ANRE „au dus atingere indepedentei agentiei, prin pierderea indepedentei functionale si financiare, corelativ cu migrarea masiva a specialistilor ANRE catre sectorul privat ca urmare a drepturilor salariale specifice reglementatorilor”, se preciza in documentul citat.

in acelasi document de pe site-ul ANRE se sustinea ca Secretariatul General al Guvernului va propune ca Agentia Nationala de Reglementare in Energie sa revina in coordonarea primului-ministru, de la statutul de subordonare, si la regimul de finantare din surse proprii.

Pana in prezent insa nu a fost efectuata o astfel de modificare a regimului de finantare si subordonare.

Legea salarizarii unitare prevede exceptii doar pentru Banca Nationala a Romaniei, Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare, Comisia de Supraveghere a Asigurarilor si Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private.(Mediafax)
Sursa foto: Arhivafoto.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here