Comisia Europeana a respins noul Cod Fiscal propus de Guvern

0
835

Reprezentantii Comisiei Europene si cei ai Guvernului nu au cazut de acord asupra modificarilor aduse Codului Fiscal, astfel incat oficialii Fondului Monetar International (FMI) nu vor mai veni in iulie la Bucuresti, potrivit Mediafax.

„Au fost discutii intre CE, ceilalti colegi ministri pe fiecare subiect pe care il au in gestiune. Au fost discutii fructuoase. Asupra unui singur punct de pe agenda inca nu ne-am inteles si asupra caruia nu este un acord – Codul Fiscal”, a declarat ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici.

Codul Fiscal aprobat de Parlament prevede printre altele reducerea TVA de la 24% la 19% de la 1 ianuarie 2016, eliminarea „taxei pe stalp” si a supraaccizei la carburanti, scaderea impozitului pe dividende, majorarea plafonului de deductibilitate pentru asigurarile private de sanatate, si da posibilitatea primariilor sa majoreze cu 50% nivelul taxelor locale, in timp ce impozitul pe terenurile nelucrate poate creste cu 500%. Din proiectul initial au fost eliminate scaderile cotei unice de impozitare si CAS, propuse initial pentru 2019, respectiv 2018.

Teodorovici a afirmat ca Romania si-a asumat o deviere temporara de la tinta de deficit bugetar pentru anul viitor, generata de impactul bugetar al reducerii TVA de la 24% la 19%, calculat la circa 9 miliarde lei, si impactul total al noului Cod Fiscal, de 12 miliarde lei.

Autoritatile din Romania au informat recent autoritatile de la Bruxelles ca deficitul din perioada 2016-2018 va fi de pana la 1,2% din PIB.

Ministrul a aratat insa, miercuri, ca nivelul estimat in prezent al deficitului de anul viitor se ridica la 2,8-2,9% din PIB, apropiat de nivelul de 3% a carui depasire declanseaza procedura de deficit excesiv, dar a asigurat ca vor fi facute eforturi pentru a nu fi inregistrata o astfel de depasire, ci, din contra, ca deficitul sa scada spre 2,5%.

FMI considera ca aprobarea Codului Fiscal va crea un deficit fiscal semnificativ, pentru care va fi foarte important, dar si foarte dificil de gasit masuri compensatorii.

„Apreciem ca pachetul de taxe asa cum a fost aprobat de Guvern ar crea un deficit fiscal semnificativ fata de obiectivele fiscale guvernamentale. Gasirea masurilor compensatorii pentru acoperirea acestui deficit este foarte importanta, dar si foarte dificila”, a declarat reprezentantul rezident in Romania, Guillermo Tolosa, intr-o declaratie transmisa marti.

O misiune tehnica a Comisiei Europene este prezenta la Bucuresti pentru discutii cu Guvernul pe marginea masurilor de relaxare fiscala si a reformelor in economie, asupra carora nu au ajuns la o intelegere la vizita din mai, miza principala fiind reducerea cotei generale de TVA de la 24% la 20%, asa cum anuntase Executivul initial.

Tolosa a declarat la inceputul lunii ca Fondul recomanda Guvernului sa ajusteze masurile de relaxare fiscala din proiectul Codului Fiscal, intrucat taierea cheltuielilor pentru compensarea masurilor nu va fi suficienta sa acopere golul generat la buget incepand de anul viitor.

El a aratat ca deficitul bugetar in 2016 este considerabil, estimand astfel ca proiectul de Cod Fiscal in forma propusa va trebui revizuit semnificativ, intrucat doar prin taierea cheltuielilor pentru compensarea masurilor nu se va acoperi golul creat. Astfel, Tolosa a sugerat ca unele masuri ar trebui revizuite sau chiar eliminate.

Institutiile internationale nu cred in cresterea automata a veniturilor din taierea taxelor si asteapta solutii pentru acoperirea golurilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here