CMS a asistat Banca Națională a Greciei cu privire la vânzarea unui portofoliu de credite neperformante către Bain Capital Credit

0
1223

Firma internațională de avocatură CMS a asistat Banca Națională a Greciei (NBG) cu privire la vânzarea unui portofoliu de credite corporative neperformante și sub-performante (NPE) din România cu o valoare contabilă brută totală de aproximativ 174 milioane Euro (valoarea garanțiilor alocate de 102 milioane Euro) către Bain Capital Credit, o companie globală de investiții specializată în credite, și APS.

 

Implementată în contextul strategiei de reducere a NPE a NBG în conformitate cu Obiectivele Operaționale prezentate Mecanismului Unic de Supraveghere, tranzacția este una dintre cele mai mari vânzări recente de credite neperformante (NPLs) corporative de pe piața românească. Tranzacția se aliniază planului de acțiune al Comisiei Europene cu privire la NPLs, care este menit să prevină o acumulare viitoare de credite neperformante în Uniunea Europeană. De asemenea, poate marca reluarea tranzacțiilor cu credite neperformante în România, având în vedere că numeroase companii și afaceri au fost supuse unei presiuni financiare semnificative din cauza epidemiei provocate de coronavirus.

 

Echipa de avocați a CMS a asistat NBG cu privire la toate aspectele juridice ale tranzacției, inclusiv cu privire la structurare, due diligence-ul aferent vânzării, data room, asistență complexă contractuală, de securizare, negociere, precum și cu privire la perfectarea și semnarea documentelor vânzării. Finalizarea tranzacției este supusă aprobării unor condiții precedente standard, inclusiv aprobarea de către autoritățile de reglementare din România și acordul Fondului de Stabilitate Financiară al Greciei.

 

„Asistența oferită de avocații CMS în acest proiect confirmă poziția de lider a echipei noastre în domeniul tranzacțiilor cu credite neperformante. Finalizarea acestei tranzacții într-un moment dificil datorat crizei medicale indică faptul că vânzarea acestor portofolii rămâne unul dintre instrumentele cheie pentru bănci în vederea gestionării cât mai eficiente a acestor cazuri. Restructurarea și reorganizarea activelor și/sau companiilor aflate în dificultate va rămâne probabil principala scenă pentru achiziții și investiții în perioada următoare, indiferent de zona din care provin investitorii”, a declarat Rodica Manea, Partner Corporate M&A în cadrul CMS România.

 

Horea Popescu, Managing Partner al biroului CMS România și Coordonator al practicii Corporate M&A în Europa Centrală și de Est, comentează: „Piața oferă oportunități de investiții pentru cei care sunt dispuși să își asume riscuri. Tranzacțiile cu active neperformante (așa-zisele „distressed-driven M&A”), precum și vânzările de active non-core ale companiilor mari vor fi generatoare importante ale activității de M&A. Totodată, ne așteptăm ca tranzacțiile să continue în domeniile care s-au dovedit printre cele mai reziliente în timpul perioadelor de lockdown, precum sectorul energetic, tehnologie, media și telecoms (TMT), serviciile financiare, domeniul farmaceutic, medical și de biotehnologie (PMB).”

 

Tranzacția a fost coordonată de Rodica Manea (Partner Corporate M&A) cu suportul Cristinei Reichmann (Partner Finance) și Claudiei Nagy (Senior Associate Corporate M&A). Din echipa extinsă au făcut parte: Adina Nănescu și Andreea Armanu (Finance); Alexandru Dumitrescu (Real Estate); Raluca Ionescu, Simona Strava, Eduard Roventa și Cristina Ciomoș (Corporate M&A); Anna Morogai, Tatiana Casapciuc, Andrei Cristescu și Adrian Linca (Commercial); Roxana Popel (Tax), precum și alți avocați din cadrul CMS România.

 

 

Despre CMS:

Înființată în anul 1999, CMS este o organizație integrată, multi-jurisdicțională, de firme de avocatură, care oferă servicii complete de consultanță juridică și fiscală. Cu peste 70 de birouri în peste 40 de țări din întreaga lume și peste 4.800 de avocați, CMS deține o expertiză îndelungată atât în domeniul consultanței în jurisdicțiile sale locale, cât și internaționale. Având în portofoliu mari companii multinaționale cât și companii cu capital mediu și start-up-uri, CMS oferă rigoarea tehnică, asistență juridică strategică și parteneriat pe termen lung pentru a menține fiecare client în poziția de lider al domeniului în care acesta activează.

Firmele membre CMS oferă o gamă largă de expertiză în 19 domenii de practică și sectoare de activitate, precum drept societar/fuziuni și achiziții, energie & schimbare climatică, fonduri, sănătate și științe medicale, tehnologie, media, telecomunicații (TMT), taxe, sectorul financiar-bancar, comercial, concurență & EU, litigii, dreptul muncii & pensii, proprietate intelectuală, drept imobiliar și construcții.

Pentru mai multe informații, vizitați cms.la

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here