Claudiu Cazacu, XTB România: Apropierea toamnei nu aduce suficient optimism pentru starea economiei, inclusiv în România

0
708

Separarea între optimiștii care văd evitarea recesiunii în SUA și tabăra opusă devine mai pronunțată. Inflația în scădere și posibilitatea unui vârf al dobânzilor îi încurajează pe cei dintâi. Pe de altă parte, persistența inflației la cote peste cele obișnuite în deceniul anterior, consumarea rezervelor de cash și restrângerea disponibilității creditului îi pun în gardă pe ceilalți. În România, politicile fiscale sunt determinante pentru cum va arăta economia începând din toamnă.

 

Potrivit lui Claudiu Cazacu, consultant de strategie la XTB România, șocul furnizat de agenția de rating Fitch prin coborârea ratingului suveran al SUA s-a dovedit a fi unul minor. Dar această penalizare a continuat cu decizia Moody’s prin care zece bănci americane și-au văzut calificativele ajustate. Alte instituții financiare, chiar mai cunoscute, printre care State Street sau US Bancorp, sunt trecute pe lista de observație. Prin urmare, în sesiunea de marți, bursele au reacționat printr-o scădere de 0,4% pentru S&P500 și de 0,8% pentru Nasdaq 100.

 

”În estimarea noastră, partida e încă în desfășurare, cu surprize pozitive dinspre datele pentru trimestrul în curs, dar cu o posibilă frânare mai aspră decât anticipează, în medie, piețele în trimestrele următoare. Totodată, spectrul recesiunii încă persistă”, subliniază analistul.

 

În zona Euro, BCE a dus dobânzile la vârful istoric (3,75% la depozite, 4,25% rata principală de refinanțare) și a preferat să păstreze opțiunile deschise. În economia reală, Germania abia a reușit să evite o nouă scădere în trimestrul al doilea, iar Franța a surprins cu o creștere de 0,5%, susținută de exporturi. Spania a beneficiat de o cerere externă ridicată, inclusiv dinspre turiștii nerăbdători, sosiți mai devreme, și a postat un salt de 0,4%. Motorul german a cedat primul loc celui franco-spaniol, propulsând PIB-ul cu 0,3% între aprilie și iunie, peste așteptările de 0,2%, față de trimestrul întâi.

 

Prea multe semnale mixte pentru relaxare

 

Inflația este în scădere, ajungând la 5,3%, jumătate din vârful din octombrie anul trecut, iar trendul ar putea continua, însă BCE nu are libertatea de a opera curând tăieri de dobândă. Un barometru al așteptărilor de inflație pe termen lung (peste 5 ani, pentru o perioadă de încă 5 ani) a ajuns la 2,66%, cel mai înalt nivel de după 2010.

 

”Dacă până acum profitabilitatea companiilor s-a menținut ridicată, povara inflației se vede totuși în erodarea puterii de cumpărare, salariile începând să fie sub presiune. Depășirea inerției impune o abordare cel puțin de expectativă din partea BCE, însă noi majorări de dobânzi nu sunt de neimaginat”, precizează Claudiu Cazacu.

 

Nevoile de finanțare în sectorul public au fost aduse în prim-plan de surpriza din Italia: taxarea suplimentară a băncilor ar putea aduce miliarde de euuro la bugetul țării. Însă măsura dă fiori acționarilor care înțeleg că multiplii de evaluare trebuie ajustați și că riscul repetării măsurilor în Italia sau în alte țări a crescut.

 

În plus, prețul petrolului Brent se menține în zona de vârf a acestui an, în condițiile în care ne îndreptăm spre un nou sezon rece, deși pare greu de imaginat privind la termometru acum. Astfel, persistă riscuri în privința prețului energiei și gazelor naturale, deși piețele se arată în prezent relaxate cu nivelul stocurilor. Aceasta în condițiile în care industria deja se află în zona de contracție.

 

Exporturile Chinei au scăzut, în medie, cu 14,5% în iulie, dar cele spre SUA s-au contractat cu 23,1%, iar cele spre UE – cu 20,6%. Potrivit consultantului XTB România, dacă segmentul de servicii nu ar fi preluat sarcina susținerii economiei, am fi înregistrat probabil deja o contracție în Europa.

 

Toamna poate aduce provocări noi în România

 

În România, BNR a menținut rata de dobândă la 7%, menționând trendul de scădere a inflației, dar avertizând, în același timp, asupra riscurilor și incertitudinii politicilor fiscale. ”Toamna ar putea aduce o creștere modestă a economiei. Dar, la revenirea din vacanțe, pot apărea semnale precum încetinirea sectorului de construcții și perioade grele pentru industrie în țări europene cu relații comerciale strânse cu România”, subliniază Claudiu Cazacu.

 

În partea plină a paharului regăsim o reducere ușoară a deficitului comercial și un cost al energiei care a rămas scăzut. Beneficiile sale sunt limitate, însă, de incertitudinea privind cererea viitoare și stabilitatea prețurilor la energie înaintea unui nou sezon rece. Astfel, se poate anticipa o anumită reținere în industrie, în perioada următoare.

 

Potrivit consultantului XTB România, o politică bugetară mai strânsă și majorarea fiscalității ar urma să restrângă suplimentar spațiul de expansiune al economiei, în timp ce politica monetară are șanse de a deveni mai relaxată, mai degrabă, anul viitor. Astfel, toamna și iarna ar putea însemna noi provocări pentru mediul economic local, în ton cu cel european, în căutarea unor noi echilibre pe piețe diferite: a bunurilor de larg consum, a muncii, bursieră, imobiliară.

 

Despre XTB:

Grupul XTB este un furnizor internațional de produse, servicii și soluții tehnologice de tranzacționare și investiții. Entitățile Grupului XTB sunt supravegheate de cele mai mari autorități de reglementare din lume, inclusiv FCA, CySEC și KNF. De peste 18 ani, XTB Group a oferit investitorilor de retail acces imediat la sute de piețe din întreaga lume. XTB este o companie fintech bazată pe încredere, tehnologie și suport. Din 2004, Grupul XTB și-a extins activitatea, care acoperă acum 13 piețe majore din Europa, America Latină și Asia, câștigând încrederea a peste 721.000 de clienți. Folosind propriile platforme premiate xStation și xStation Mobile, entitățile XTB Group oferă acces la peste 5.700 de instrumente financiare, inclusiv acțiuni reale, ETF-uri și CFD-uri pentru Forex, indici, mărfuri, acțiuni, ETF-uri și criptomonede. Prin X-Open Hub, XTB oferă tehnologie de vârf instituțiilor financiare din întreaga lume. Mai multe pe: www.xtb.com.

 

Avertisment cu privire la riscuri:

Orice opinii, cercetări, analize, preţuri sau alte informaţii oferite cu titlul de comentarii generale de piaţă nu reprezintă sfaturi de investiţii. XTB nu este răspunzător pentru orice pierdere sau pagubă incluzând şi fără limitare la, orice pierdere sau câştig care poate lua naştere direct sau indirect din utilizarea sau bazarea pe astfel de informaţii. Vă aducem la cunoştinţă că informaţiile sau cercetările bazate pe date istorice nu garantează viitoare performanţe sau rezultate. 79% din conturile investitorilor de retail pierd bani atunci când tranzacționează CFD-uri cu acest furnizor. Ar trebui să luați în considerare dacă vă puteți permite să vă asumați riscul ridicat de a vă pierde banii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here